Zangeres Shocking Blue overleden

 

Mariska Veres overleden

Image

 

Mariska Veres zoals we haar altijd zullen herinneren en  toen nog ze menig mannenhartje sneller deed slaan. Ze is niet meer...Zangeres Mariska Veres is zaterdagmiddag overleden. Ze was ongeneeslijk ziek. In de jaren zeventig vormde ze het stemgeluid van de wereldberoemde Haagse popband Shocking Blue, waarmee ze de wereldhit Venus scoorde. Veres werd in 1947 geboren uit een Hongaarse zigeunerviolist en een Duitse moeder en had muziek al vroeg in haar bloed. Op haar zestiende begon ze haar carrière bij de studentengroep Les Mysteres, om daarna via de Blue Fighters, de Bumble Bees, Danny and his Favorites en de Motowns in 1968 bij Shocking Blue terecht te komen. Shocking Blue bestond al sinds 1967, maar zochten een nieuwe zanger of zangeres omdat hun zanger De Wilde in militaire dienst moest. 

Venus
Een jaar na haar aantreden kreeg de band wereldfaam met het nummer Venus, dat de toppositie in onder meer de Japanse en de Amerikaanse hitparade verwierf. In Nederland haalde de band met Venus twee keer de hitparade, maar verder dan een nummer drie kwam het niet. Twee andere nummers, Mighty Joe en Never Marry a Railroad Man, klommen wel naar de nummer 1 van de Nederlandse Top 40, maar kregen nooit de faam van Venus.

Leven
De groep heeft tot 1974 bestaan. In de jaren tachtig was er een poging om de band nieuw leven in te blazen, maar dat mislukte.  In 1993 bracht de zangeres een jazzalbum uit, maar vanwege de voortdurende roep naar Shocking Blue, heeft ze met toestemming van de andere leden van Shocking Blue, een nieuwe band opgericht met dezelfde naam. Vorig jaar ging de zangeres met haar band en met de Fortunes acht Nederlandse theaters langs.

Mariska Veres is 59 jaar geworden.