Wat is een Maxi Single ?

Maxisingle was de benaming die gegeven werd aan singles van vinyl waarop in totaal meer dan vier nummers geperst waren, in tegenstelling tot de ep's, waarop er maximaal vier stonden. De maxisingle werd vanaf het einde van de jaren zestig tot begin jaren tachtig vooral gebruikt om oude nummers van bekende artiesten te bundelen, zodat deze verkrijgbaar waren voor mensen die niet geïnteresseerd waren in het elpeewerk van de artiesten en ook geen verzamelelpee van de artiest wensten of konden betalen. Daarnaast was er in de genoemde periode een duidelijk verschil tussen singlekopers (jeugd) en elpeekopers (volwassenen, 'incrowd').

Maxi Single

 

Discotijdperk

Tegen het einde van de jaren zeventig kreeg de term maxisingle een andere betekenis. Mede door de opkomst van de discotheken, ontstond er behoefte aan verlengde versies van (met name) disco- en andere dansmuziek. Omdat er op een 7-inchsingle maximaal ongeveer 4 minuten muziek per kant paste, werden deze nummers op singles van 12 inch geperst. Daarom worden deze maxisingles ook 12-inchsingles genoemd. Meestal bevat een maxisingle één tot twee nummers per kant. De meeste maxisingles draaiden op 45 toeren, maar 33 toeren kwam ook voor. Dit in tegenstelling tot een 7-inchsingle, die alleen op 45 toeren draaide.

Opkomst van de compact disc

Door de komst van de compact disc (cd) is het gebruik van maxisingles sterk afgenomen, maar niet geheel verdwenen. In discotheken worden zij nog regelmatig gedraaid omdat deejays er graag mee werken. Maxisingles worden nog verkocht in de zogenaamde "importcircuits". Toch neemt ook in deze branche de populariteit langzaam verder af, vooral door de komst van apparatuur waarmee ook cd's relatief eenvoudig gemixt kunnen worden.