Verzamelaars en Dj's

   
Image
 

 The Contours

Image Bij het ontstaan in 1968 van de Popcornoldies waren het vooral de importeurs / handelaars en de fonoplaten verzamelaars die een belangrijke rol vervuld hebben in het verdere succes van dit uniek muziekgenre. Popcornoldies, destijds ook nog Boppin ‘Oldies genaamd, hebben in België altijd bestaan, maar waren in de jaren zeventig een begrip in de Belgische discotheken. In deze periode werden vooral, om in een bepaalde stijl te blijven, de afgelegen hoeves omgetoverd als Dancing. Deze waren toen de “place to be” omdat men er kon dansen op de Popcornoldies. In de beginperiode bestond de basismuziek van de Popcornoldies uitsluitend uit Soul en Rythm & Blues van de jaren vijftig en zestig. Men kreeg toen ook veel Tamla Motown muziek te horen die door zijn eigen en aparte stijl een geweldig succes kende. Daar Soulplaten, vooral van de Doo Wop groepjes zéér zeldzaam waren en hierdoor tamelijk duur in aankoop,  werd de Highschoolsound ook tot het genre toegevoegd. Dit was vooral het geluid van Paul Anka, Bobby Rydell, Rick Nelson en vele anderen….Om nog meer sfeer te scheppen, begon men ook de Ska muziek, geïmporteerd uit Jamaica, te draaien. Deze muziek bezorgde de dancing bezoekers een aanstekelijk dansritme die bij het enthousiaste publiek op de dansvloer een geweldige ambiance deed losbarsten.

Later begonnen een paar handige jongens ander Soul werk via Amerika en Great Britain te importeren en werden zelfs de belangrijkste leveranciers van de gespecialiseerde dancings. Het wegblijven van de definitieve doorbraak van deze muziek zat hem toen in het feit dat deze muziek niet in de gewone handel verkrijgbaar was. Omdat het voor de echte liefhebbers van Popcornoldies moeilijk was deze muziek in hun bezit te krijgen en vrij duur, werden met succes de originele opnamen Bootleg Lp’s op de markt gebracht.

Ten slotte was het de Popcorn te Vrasene, die in de jaren zeventig uitsluitend deze muziek bleef draaien. Dat sloeg enorm in bij het publiek, en van dat ogenblik zijn ze doelbewust steeds terug verder in de tijd gegaan. Het succes was zo groot dat verschillende Dj’s van andere dancings probeerden de Popcornoldies fulltime te introduceren. Sommigen lukten daar bijna in, waar anderen op hun bekje gingen…Tenslotte was de Slow Jive, de popcornswing, het grote succes van deze muziekstijl. De populariteit bleef groeien zelfs tot over onze landsgrenzen. Ook in Nederland, in de omgeving van Rotterdam en Eindhoven, begon men met redelijk succes te experimenteren met Popcornoldies.

Image Als verwoede verzamelaars met een up-to-date platencollectie in soulmuziek een belangrijke rol hebben gespeeld, dan waren het de Dj’s die voor het verdere succes van deze muziek zorgden. Namen die klinken en niemand nog ooit zal vergeten zijn Gilbert Govaerts, De gebroeders Luc en Gerrit Francken, Jeff Callebaut, Lucien, Marc De Schepper en Andre Seymus. Die verzamelaars Dj’s gingen deze muziek zelf zoeken in Great Britain en Amerika en beïnvloeden hierdoor een groot deel van de oldies markt maar zorgden er ook voor dat de muziek een zekere transitie periode doormaakte. Opnieuw en opnieuw werden er nieuwe en onbekende nummers aan het genre toegevoegd. Het was en is nog steeds de kunst om onbekend materiaal te bemachtigen en te introduceren. Het ging hem vooral om het vinden van rariteiten op een bepaald label. Bijvoorbeeld op het Motown label zocht men vooral naar platen van Eddie Holland, Linda Griner, The Satintones, Bob Kayli en vele onbekende nummers op dit Detroit label. Eigenlijk artiesten waar men het bestaan niet van kende in België… Het succes van een Dancing hing soms af van een aantal onbekende nummers die de Dj van dienst in zijn collectie bezat. Men gaf veel uit aan die platen maar het ging zelfs zo ver dat er geld werd betaald voor de adressen van platenverkopers in Amerika….

De platen die dateerden uit de jaren vijftig en zestig moesten origineel zijn en werden automatisch gelinkt aan de moeilijkheidsgraad om ze te vinden en aan de zeldzaamheid van het label. Sommige verkopers werkten alléén via briewisseling en men kon bij hen aankopen via een auction list. De Dj of verzamelaar deed een bod en hoopte van geluk te hebben. De prijzen rezen de pan uit. Ook de dag van vandaag worden hoge bedragen betaald door de concurrentie die meestal uit Japan, Australië en Great Britain komt…