Timi Yuro

 

ImageTimi Yuro is hoofdzakelijk bekend geworden als een “one-shot” (eerste keer goed) artiest met haar fantastische versie van “Hurt” (van de hand van Jimmie Crane), jullie allemaal wel bekend. Zij werd geboren in 1941 (oeij, ouder dan de meesten van ons) als Rosemary Timotea Aurro Yuro in Chicago.  Ze verhuisde met haar familie naar Los Angeles in 1951, waar ze in een Italiaans Familie restaurant begon te zingen. Ze had een mediteraanse afkomst en werd sterk beïnvloed door sommigen van de grootste Blues zangers, zo sterk zelfs dat veel mensen dachten dat ze zwart was. Timi tekende een contract met Liberty Records in 1959.  Met Phil Spector (ja hoor, die heeft veel songs geproduced...) nam Timi "What's a Matter baby" op, maar tijd voor meer opnamen was er niet, want Spector was in die dagen een veelgevraagd producer. In 1964 tekende Timi Yuro een contract met Mercury Records. Voor deze maatschappij nam ze enkele goede albums op, maar deze waren echter niet zo succesvol. Ze werkte ook met de songwriter/producer Clyde Otis (waar kennen we die ook nog van...) en bracht 11 liedjes in de top 100 tussen 1961 tot 1965.

ImageIn 1968 kwam ze weer bij Liberty onder contract en nam twee singles op in Engeland: "Something bad on my mind" en "Interlude". In 1969 trad Timi Yuro in het huwelijk met Robert Selnick en verliet de muziekwereld om haar kinderen te zien en op te voeden. Later in de jaren zeventig probeerde ze het nog een keer, maar het succes van "Hurt" kon Yuro niet meer benaderen. Tijdens Timi’s top-periode was Brenda Lee toen de “hottest” vrouwelijke zangeres, doch Timi’s liedjes hadden die speciale Soul Sound in groot contrast met Brenda’s opnamen.Timi bracht nog verschillende songs in de charts, zoals  What's A Matter Baby [Is It Hurting You], Gotta Travel On and Make The World Go Away.   Timi nam een tijdje rust, doch besliste terug te komen in 1980.  Ze stelde een 14-koppig groep samen en begon aan rehearsels, doch werd dan geconfronteerd met medische problemen. Docters in het Mount Sinai Hospital in New York deden chirurgische ingrepen om knobbeltjes te verwijderen van haar strottehoofd en slokdarm, gevolgd door 6 maanden tijdens dewelke ze niet mocht spreken en zeker niet zingen (stel je voor…).  Wanneer ze haar stem terug had ging ze naar Nashville en nam de song All Alone Am I op.  Deze werd uitgebracht in Holland (ja hoor) in Europa door Dureko Records in 1981. In 1982 was ze de hoofdgast in the Sands in Las Vegas voor een steeds tot de nok gevulde zaal en dit elke avond… Timi ging dan naar Amsterdam om haar nieuwe album te promoten, dewelke immens popular was in Europa. In Rotterdam trad ze op voor een publiek van meer dan 20.000 mensen, tesamen met Olivia Newton-John, Janice Ian and Art Garfunkel, en zorgde ervoor dat men de zaal “afbrak”…Timi was terug !!! en deed een drie tal European tours en drie albums volgden, met inbegrip van deze die ze had opgenomen met haar oude vriend Willie Nelson in 1984, getiteld Timi Yuro Sings ... Willie Nelson. 

ImageIn de latere jaren 80 kreeg Timi terug keelproblemen en zong steeds minder en minder…In de latere jaren 90 werd er kanker ontdekt. Deze teisterden  heel aggressief haar strottehoofd en slokdarm.En begin 2002 werd haar strottehood verwijderd om haar leven te redden. De ziekte overmeesterde haar dan toch finaal en op 30 maart, 2004 in Las Vegas heeft ze ons verlaten. Timi's top tien hit recording Hurt – opgenomen als ze 18 jaar was – blijft een van de beste vocale performances van de jaren 60's pop music. In de U.K. is ze bijna nooit in de charts gekomen omdat ze daar moest opboksen tegen Helen Shapiro... 

Wat heeft ze aan ons geven qua popcorn: Insult to injury / It will never be over for me / Count everything / What kind of girl / What’s the matter baby / That’s right, walk on by / For you / Ain’t gonna cry no more / Fever

Timi Yuro’s Discografie:

Singles

"Hurt", Billboard's highest position (U.S.): #4 (July 1961)"What's a Matter Baby (Is It Hurting You?)", highest position (U.S.): #12 (August 1962)"Make the World Go Away", highest position (U.S.): #24 (August 1963)"The Love of a Boy", highest position (U.S.): below #40 (1964)

Albums

Hurt! (Liberty, 1961)What's a Matter Baby (Liberty, 1962)Timi Yuro (Liberty, 1962)Soul! (Liberty, 1962)Let Me Call You Sweetheart (Liberty, 1962)Make the World Go Away (Liberty, 1963)In the Beginning (Liberty, 1968)The Very Best of Timi Yuro (United Artists, 1975)Today (Ariola, 1982)For Sentimental Reasons (Arcade, 1983)Collection (Masters, 1986?)

CD collection

Hurt! The Best of Timi Yuro (Liberty, 1963 /EMI Records, 1992)

Retrieved from "http://en.wikipedia.org/wiki/Timi_Yuro"  

Hier naast de YouTube link naar “Hurt”: YouTube