The Hollywood Flames

Het moet verschikkelijk zijn, afgrijselijk zelfs, als je een zangcarrière opstart en aanvoelt dat als je die ene hit scoort, je met de volgende singles nooit meer in de buurt zal komen. Echt vooraf weten doe je het natuurlijk niet, maar het hangt toch ergens in de lucht. Bestempeld worden als one hit wonder, dat is het gevolg. In het Nederlands hebben we daar een keihard woord voor “ééndagsvlieg”!

The Hollywood Flames

Nu liepen er tijdens de tweede helft van de jaren vijftig ontzettend veel zanggroepen rond in Amerika, die alle hoopten op succes en bijval. Vaak was het zo dat hun liedjes ijzersterk waren, sterker dan de vertolker(s). Het was ook de tijd dat het covers regende. Blanke artiesten gingen graag leentje buur spelen bij hun zwarte collega’s. Dat coveren werd in het vak sporadisch aangeduid als ghost records. Een groep die van dat coveren hun handelsmerk hadden gemaakt waren The Crew Cuts die we nog wel kennen van hun hit Sh-Boom. One hit wonders moesten dus op die ene hit teren en zo kennen we er wel een paar: The Penguins met Earth angel, The Silhouettes met Get a job, The Monotones met Book of love, The Eldorados met At my front door enz…

Soms was het ook een gesleur van links naar rechts om aan de juiste song te geraken, werd er om de haverklap van platenfirma gewisseld en, inherent daaraan, van groepsnaam geswitcht. Zo’n schoolvoorbeeld waren The Hollywood Flames, begonnen als The Flames met leadzangers Bobby Byrd en David Ford. Please tell me now werd hun eerste hit. Meteen nadien werd hun groepsnaam verlengd tot The Hollywood Four Flames en scoorden ze met Tabarin, een liedje geschreven door Murry Wilson, de vader van ondermeer Brian en Carl Wilson van The Beach Boys.

Om het ons nog wat moeilijker te maken zongen The Hollywood Flames zoals ze zich sinds 1954 noemden, voortaan ook regelmatig als The Turks, The Sounds en The Jets en dat telkens voor een ander label. Dus als je alles van die jongens wilt verzamelen, wordt het uitkijken en correct wezen.

In 1957 namen The Hollywood Flames een liedje op voor het Ebb label van producer Lee Rupe, vrouw van de baas van het bekende Specialty label, in Los Angeles en geschreven door hun leadzanger Bobby Bird Buzz buzz buzz, dat in de Amerikaanse top honderd van de maand november van dat jaar de  elfde plaats bereikte. Mocht je die originele singleversie thuis in huis hebben, die is intussen 45 dollar waard. Buzz buzz buzz zou nadien gecoverd worden door Rusty Draper op het Mercury label.

Bobby Byrd kiest voor ondermeer een solocarrière als Bobby Day om zo in 1958 zijn grootste hit te scoren met Rockin’ Robin. Nadien zou de groep platen blijven opnemen, maar met wisselend succes. Ze zouden ook blijven optreden tot aan hun split in 1967.

Bobby Day stierf de 15de juli 1990 op zestigjarige leeftijd.

 

tekst en research: Marc Brillouet