Teddy Pendergrass overleden

 

 

Image

De Amerikaanse soulzanger en tekstschrijver Teddy Pendergrass is gisteren op 59-jarige leeftijd in Philadelphia overleden. Hij was een van de bekendste soulzangers in de jaren zeventig en tachtig, een exponent van de georchestreerde Philly Sound. Zijn grootste hit kende hij met 'If You Don't Know Me By Now', als zanger bij Harold Melvin & The Blue Notes.

Pendergrass overleed aan kanker. Zijn zoon, Teddy Pendergrass II: "Mijn dank aan al zijn fans die hielden van zijn muziek. Hij zal blijven leven door zijn muziek".

Record
Pendergrass was de eerste zwarte zanger die in de VS meervoudig platinum haalde met vijf opeenvolgende albums.

Geen zelfmedelijden
Zijn vriend en collega Kenny Gamble roemt Pendergrass omdat die ondanks zijn moeilijke situatie nooit zelfmedelijden toonde. "Op rustige momenten dacht hij veel na, maar nooit kloeg hij over zijn lot. Hij bleef werken. Maar ik weet dat hij nu op een betere plek is. Hij hoeft die pijn niet meer te voelen".

The Cadillacs
De carrière van Pendergrass begon als drummer van de groep The Cadillacs, die al snel opging in Harold Melvin & the Blue Notes. Melvin nodigde hem uit de zanger van de groep te worden. Pendergrass was een exponent van de Philly Sound, georchestreerde en vaak zeemzoete soul uit Philadelphia.

'If You Don't Know Me By Now'
De groep kende hits als 'I Miss You', 'Bad Luck' en 'Wake Up Everybody'. Van het nummer 'If You Don't Know Me By Now' werden twee miljoen exemplaren verkocht.

Duet met Whitney Houston
Als solozanger had Pendergrass succes met songs als 'Close the Door' en 'The More I Get The More I Want'. Op het album 'Hold Me' van Whitney Houston zingt hij een duet met de soulzangeres.

Verlamd
Door een ernstig auto-ongeluk met zijn Rolls Royce, in maart 1982, raakte Pendergrass verlamd aan zijn benen. Drie jaar later verscheen hij in een rolstoel voor het eerst weer op het podium tijdens het Live Aid-concert in zijn geboortestad Philadelphia. In 1998 verscheen Pendergrass' autobiografie. (anp/lb)