Popcornoldies zijn verre van dood ....

Popcorn Vrasene

Popcornoldies is een muziekstijl die ontstaan is in België in de late jaren 1960 en zeer populair was in de jaren 1970. De muziekstijl is genoemd naar de dancing waar deze muziek destijds gespeeld werd: " The Popcorn " , geopend in 1969 in Vrasene nabij Sint-Niklaas. De naam van de dancing is afkomstig van een toenmalige hit van James Brown, " The Popcorn" uit datzelfde jaar. Andere belangrijke dancings in het popcorn tijdperk waren “De Viertap” (Rillaar), “The Golden Gate” (Retie), “The Groove” (Oostende), “The Versailles” (Oostende), “Champou” (Wichelen), enz ...

De popcornfans van het eerste uur zetten zich af tegen de toenmalige discomuziek die toentertijd overal te horen was op de radiozenders en in de discotheken. Popcornoldies zijn een mengeling van soul, latin, chachacha, high school rock, evergreens, doo-wop, ska en rhythm-and-blues. De popcornmuziek kwam vooral van Amerikaanse singles uit de vroege jaren zestig die aldaar nooit de hitlijsten haalden. Vaak zijn het zgn. “eendagsvliegen” of promotionele persingen in een beperkte oplage voor dj's en radiostations. De dj's in de popcornclubs draaiden op hun eigen wijze deze muziek die niet vrij in de platenwinkel verkrijgbaar was en dat gaf aan popcorn een eigen dansstijl, een soort van jive en soul swing, minder explosief dan de rock-'n-roll. Het is niet gemakkelijk de muziekstijl scherp af te bakenen, want soms kwamen ook bekende artiesten terecht in het circuit: Louis Neefs, Mary Wells, Billy Fury, Gene Chandler, Terry Stafford, Trini Lopez, Jerry Jackson, Paul Anka, Connie Francis, Lesley Gore, Eddie Hodges en vele anderen.

Op een groot aantal lokale radio's loopt sinds enkele jaren een radioprogramma met popcorn oldies. Popcorn blijft populair en in heel wat dansgelegenheden worden geregeld popcornparties georganiseerd. Alhoewel het genre ook in Frankrijk, Nederland en Groot-Brittannië in trek is, blijft het een typisch Belgisch verschijnsel.

Dat de muziekstijl na al die jaren nog steeds niet dood is, is een feit ...