Ongestraft muziek downloaden...

 
 

Image

Landen van de Europese Unie kunnen internetbedrijven niet verplichten om de namen bekend te maken van mensen die illegaal muziek downloaden. Hierdoor zijn zij nauwelijks meer op te sporen.Dat heeft het Europese Hof van Justitie bepaald in een zaak die was aangespannen door het Spaanse Promusicae, een auteursrechtenorganisatie tegen het internetbedrijf Telefónica.

Rechtszaak

Promusicae eiste dat het internetbedrijf alle namen en adressen doorgaf van mensen die illegaal muziek uitwisselen met het downloadprogramma Kazaa. Volgens de Europese rechter hoeven bedrijven in civiele rechtszaken geen klantgegevens te verstrekken. In strafrechtszaken is dat wel het geval.

Privacy

De rechters willen een evenwicht tussen het grondrecht van privacy en de naleving van het auteursrecht. Volgens Europese rechters moeten de EU-landen een goede balans vinden tussen intellectueel eigendom en het beschermen van persoonsgegevens.

Vorig jaar werd een Amerikaanse vrouw veroordeeld tot een boete van 220.000 dollar voor het downloaden en verspreiden van 24 liedjes op internet. Dat is voor landen in de Europese Unie nu niet meer mogelijk.