Muziekverkoop via internet stijgt


 

Image

De muziekverkoop via internet en gsm is in 2007 wereldwijd met 40 procent gestegen. Dat blijkt uit cijfers van IFPI, de vereniging van muziekproducenten. De sector verkocht voor ongeveer 3 miljard dollar muziek, tegenover 2,1 miljard in 2006.

Digitale verkoop
Het aandeel van de digitale verkoop van muziek steeg van 11 naar 15 procent. Vier jaar geleden was dat nog zo goed als niets. De grootste markt blijft de VS, waar zo'n 30 procent van alle muziek via internet of gsm verkocht wordt. In totaal verkocht de muziekindustrie vorig jaar zo'n 1,7 miljard songs of 53 procent meer dan in 2006. De wereldwijde markt is ongeveer gelijk verdeeld tussen verkoop via internet en gsm, maar toont wel grote regionale verschillen. Zo wordt in de VS 53 procent van de muziek via internet gedownload, terwijl in Japan de downloads via gsm voor 90 procent tekenen.

Illegaal downloaden
Intussen wil IFPI zijn strijd tegen illegaal downloaden verder zetten. Voor elke legaal gedownload nummer, zijn er immers twintig illegale kopieën. Vooral in Frankrijk ligt de officiële verkoop erg laag. Volgens IFPI moeten internetproviders hun verantwoordelijkheid nemen. De Franse president Sarkozy heeft al maatregelen aangekondigd.

Ook andere landen hebben te kampen met piraterij. Zo is in China 99 procent van de muziek illegaal gedownload. In Japan geeft een derde van de gsm-bezitters toe regelmatig illegale muziek te downloaden. (belga/gb)