Muhammad Ali (Cassius Clay) is zaterdagochtend op 74-jarige leeftijd overleden.

Muhammad Ali is zaterdagochtend op 74-jarige leeftijd overleden.  Hij werd donderdag opgenomen in een ziekenhuis wegens ademhalingsproblemen en lag sindsdien aan de beademing.

Ali, ook wel ‘The Greatest’ genoemd, is oud-wereldkampioen in het zwaargewicht.

De voormalige olympisch kampioen (1960) werd legendarisch door onder meer zijn goede techniek, zijn trefzekere stoten en zijn gevoel voor show en entertainment binnen en buiten de ring.

Ali vocht in totaal 61 profpartijen, waarvan hij er 56 won (37 op knock-out) en 5 verloor (tegen: Joe Frazier, Ken Norton, Leon Spinks, Larry Holmes en Trevor Berbick).

Ali trouwde vier keer en hield aan deze huwelijken twee zoons (waarvan één geadopteerd) en zeven dochters over, waaronder de eveneens boksende Laila Ali. Ali kreeg ook twee buitenechtelijke kinderen. Ali trouwde in 1986 in Berrien Springs met zijn vierde vrouw, Yolanda ‘Lonnie’ Ali.

 

In 1963 verraste Cassius Clay vriend en vijand door een nummer van Ben E. King op te nemen: "Stand By Me". Een jaar later wijzigde hij zijn naam in Mohammed Ali, om aan de dienstplicht te ontsnappen. Zijn wereldtitel boksen werd hem prompt ontnomen.