Motown: 50 jaar wereldhits

 

 

Image

Precies vijftig jaar geleden werd Tamla Motown Records opgericht. In het moderne Amerika was Motown het eerste zwarte label dat ook voor blanken muziek maakte. Motown bracht wereld- sterren voort zoals Michael Jackson, Diana Ross, Stevie Wonder en Marvin Gaye.

Op 12januari 1959 leende Berry Gordy 800 dollar bij zijn familie en richtte Tamla Records op. De eerste groep die bij het label tekende, waren The Matadors, die later hun naam veranderden in The Miracles. Hun zanger, Smokey Robinson, werd vice-president van het label. The Miracles scoorden de allereerste nummer één-hit voor Motown met het nummer Shop around.

Motown werd een echte hitfabriek met een team van hitschrijvers en gehaaide marketingjongens. Dat was ook het uitgangspunt van Berry Gordy. Die wou geen muziek maken waar alleen zwarten van hielden, maar hits waar alle Amerikanen achter stonden. En of hij in dat opzet slaagde. Tussen 1961 en 1971 scoorde Motown in Amerika alleen al 110 top tien-hits. Motown lanceerde wereldsterren als Marvin Gaye, Michael Jackson en The Jackson Five, Diana Ross en The Supremes, The Commodores met Lionel Ritchie, The Temptations, Stevie Wonder en Four Tops.
Uitzonderlijk werden ook enkele blanke artiesten bij Motown gelanceerd. Meat Loaf en Kiki Dee zijn de bekendsten.

Dat Motown na vijftig jaar nauwelijks iets aan glans heeft ingeboet, bewijst een nieuwe generatie artiesten met Amy Whinehouse en Duffy op kop. Hun songs klinken soms zo retro dat het soms hard zoeken is naar het vernieuwende aspect ervan. Tegenwoordig is Motown in handen van het grootste muziekconcern ter wereld, de Universal Music Group. In 1988 verkocht Gordy het label voor 61miljoen dollar aan Universal Music; niettemin blijft Gordy zich op 79-jarige leeftijd nog altijd keihard inzetten voor het label.

Motown viert vandaag zijn verjaardag in thuishaven Detroit -ook wel Motor Town genoemd, vandaar de naam voor het muzieklabel. Er is een Motown Dag in het Motown Historical Museum, met als centrale gast Duke Fakir van de Four Tops. In het Verenigd Koninkrijk wordt een reünietournee op poten gezet, waar onder meer Martha Reeves and the Vandellas, The Commodores en Mary Wilson van The Supremes zijn aangekondigd. Ten slotte staan ook een documentaire en een film over het leven van Gordy in de steigers.

Image