Merv Griffin overleden

 

 

'Uitvinder' Waagstuk en Rad van Fortuin overleden 

ImageDe Amerikaanse entertainer, Hollywoodtycoon, talkshowleider en miljardair Merv Griffin is zondag op 82-jarige leeftijd aan kanker overleden, zo deelde een woordvoerster van zijn bedrijf The Griffin Group/Merv Griffin Entertainment mee. Griffin is de bedenker van beroemde tv-spelletjes als Jeopardy! (de format van "Waagstuk") en Wheel of Fortune (Rad van Fortuin) maar in ons midden vooral bekend met zijn hit "Along Came Joe".

Miljardair

Griffin begon zijn carrière als zanger bij een radiostation en figurant in films en toneelstukken. Maar zijn levensverhaal werd uiteindelijk een verpersoonlijking van de American Dream van 'rags to riches': hij groeide uit tot miljardair die trotse eigenaar was van hotels, casino's, een jet-vliegtuig, een jacht en renpaarden.

25.000 gasten

ImageSleutel van zijn succes waren de spelletjes Jeopardy! en Wheel of Fortune die hij respectievelijk in de jaren zestig en de jaren zeventig bedacht. Beide lichtvoetige quizzen groeiden uit tot de bekendste uitzendingen in de geschiedenis van het kleine scherm. Met de "Merv Griffin Show" had de entertainer een eigen talkshow. In de loop der jaren interviewde hij meer dan 25.000 gasten. Griffin won 17 Emmy's en werd 32 maal voor de gerenommeerde televisieprijs genomineerd. In 1986 verkocht hij de rechten op zijn uitzendingen aan Coloumbia Pictures en werd hij in één klap een van Hollywoods rijkste figuren.

(belga/hln) met dank aan Marc Uyttenhove (Persgroep BE)