Marvin Gaye

 

 

 

ImageEen van de grootse soulzangers uit de popgeschiedenis. Als domineeszoon brengt Marvin Pentz Gaye zijn eerste zeventien levensjaren door in een huis op 1716, 1 st Street SW in Washington D.C., in een getto dat door Gaye en zijn vrienden smalend 'Simple City' wordt genoemd. Na een mislukte opleiding tot luchtmachtpiloot voegt Gaye zich bij The Moonglows, een vocale groep waarvan ook latere Motown-producer Harvey Fuqua deel uitmaakt.

In 1962 wordt hij, als lid van The Moonglows, op een privé-feestje in Detroit ontdekt door Motown-baas Berry Gordy die hem, diep onder de indruk van zijn rijke stem en soepele zangstijl, een exclusief platencontract aanbiedt. Het is de start van een rijke carrière, waarin Gaye, na een aantal flops, zijn eerste hit scoort met 'Stubborn Kind Of Fellow', gevolgd door talloze andere, waaronder 'Hitch Hike', 'Can I Get A Witness', 'You're A Wonderful One' en 'How Sweet lt Is'. In het begin van de jaren zestig vormt Gaye een duo met Motown-zangeres Mary Wells, met wie hij hits als 'Once Upon A Time' en 'What's The Matter With You Baby' scoort.
 

ImageIn 1966 neemt Gaye met Kim Weston 'Take Two' op, waarvan de internationale klapper 'lt Takes Two' ge-trokken wordt. Kort daarop wordt Gaye gekoppeld aan de tot dan toe nog weinig succesvolle Tammi Terrell, goed voor hits als 'You're All I Need To Get By', 'Ain't No Mountain High Enough' en 'Ain't Nothing Like The Real Thing', voor het merendeel geschreven en geproduceerd door het pas ontdekte duo Ashford & Simpson. Solo krijgt Gayes carrière nieuwe impulsen met de kolossale hit 'I Heard lt Through The Grape-vine' uit 1968. Aan zijn samenwerking met Terrell komt in maart 1970 een dramatisch einde als zij tijdens een optreden overlijdt aan een hersentumor.

ImageAls gevolg daarvan zet Gaye - met uitzondering van een tweetal in 1971 en 1972 gegeven benefietconcer-ten - van 1970 tot 1974 geen voet op het toneel. In die periode komt Gaye nader tot God en werkt hij inten-sief aan zijn in samenwerking met arrangeur David Van De Pitte tot stand gekomen album 'What's Goin' On'. Op deze tot klassieker uitgroeiende conceptplaat, die opvalt door zijn speciale productietechnieken, de smaakvolle fusie van jazz, blues en soul, en de aanstekelijke spirit waarmee Gaye als zanger, tekstdichter en filosoof in de weer is, komt Gaye in zowel politiek als religieus opzicht zeer geëngageerd en hartstochte-lijk over. De plaat brengt in de vorm van 'What's Going On', 'Mercy Mercy Me' en 'lnner City Blues' een drie-tal millionsellers voort en markeert voor Gaye het begin van een artistiek, privé én zakelijk zeer bewogen periode. 'Trouble Man', de nogal jazzy georiënteerde soundtrack van de gelijknamige film, vindt bij critici en publiek weinig genade, maar op 'Let's Get It On' etaleert Gaye weer grote klasse. In de vorm van 'Let's Get lt On', 'Come Get To This' en 'You Sure Love To Ball' levert het drie grote hits op. Voor het titelnummer ont-vangt Gaye in 1973 een Grammy Award, terwijl hij wordt uitgeroepen tot zanger van het jaar. In dat jaar maakt hij ook weer een duet-album, dit keer met Diana Ross. Het op 4 januari 1974 in Oakland Coliseum opgenomen live album markeert Gayes verrassende comeback als live-artiest.

Medio 1976 maakt hij een grootscheepse Europese tournee, waarbij hij ook een matig optreden in de Am-sterdamse Jaap Edenhal verzorgt. De weerslag van een concert in het Londense Palladium is terug te vin-den op een dubbelalbum. In 1977 scoort Gaye, mede dank zij een uitgekiend promotiefilmpje, in Nederland weer een hit met 'Got To Give lt Up'. Daarna wordt het weer angstvallig stil; Gaye blijkt huwelijksperikelen te hebben en scheidt in 1978 van zijn vrouw Anna, de zus van zijn platenbaas Berry Gordy. Aan haar is 'Here My Dear' opgedragen: een dubbelelpee waarop Gaye onder de motto's 'Love And Marriage' en 'Pain And Divorce' op zeer persoonlijke wijze zijn huwelijk de revue laat passeren. Een meesterwerk, waarmee Gaye zijn status opnieuw bevestigt. Eind 1980 komt andermaal een conceptplaat over liefde en haat en goed en kwaad uit, en weer van zeldzaam niveau.

Hem volledig boven het hoofd groeiende zakelijke problemen met Motown en het feit dat ook zijn tweede huwelijk strandt leiden ertoe dat Gaye een zwerftocht over de wereld start, die via Hawaii en Londen eindigt in België. Vanuit dat land maakt Gaye voor zijn nieuwe label CBS met de single 'Sexual Healing' een verrassende comeback, die hem zijn grootste commerciële succes uit zijn loopbaan oplevert.

De terugkeer naar zijn vaderland pakt evenwel rampzalig uit. Een Amerikaanse toer mislukt zo goed als geheel, waarna een reünie met zijn familie in een drama eindigt. Op de vooravond van zijn 45e verjaardag ontstaat er een ruzie met zijn vader die, naar verluidt uit zelfverdediging, Marvin met een pistoolschot dodelijk verwondt: het tragische einde van een der laatste grote soulzangers.

In 1986 wordt zijn klassieker 'I Heard lt Through The Grapevine' gebruikt in een spijkerbroekreclamefilmpje en als gevolg daarvan opnieuw een hit. Dat niet alleen; door het snel stijgende aantal covers van zijn werk en met de opkomst van nieuwe generaties soulzangers blijkt ook steeds duidelijker hoezeer Marvin Gaye zijn stempel op de soulmuziek heeft gedrukt. In 1994 verschijnt een 4CD-box met onder meer vijftien voor-heen onuitgebrachte nummers. Veruit de beste biografie is David Ritz 'Divided Soul', dat een onthutsend beeld van Gayes bewogen leven schildert.