Legale muzieksite zorgt voor chaos

 

 

Image

Vandaag werd een website gelanceerd waarop muziekliefhebbers gratis en legaal muziek kunnen downloaden. De initiatiefnemers hadden een catalogus met dertig miljoen gratis nummers klaar staan. Maar op de dag van de lancering heerst er heel wat verwarring, want de platenlabels zeggen dat ze helemaal geen toelating gegeven hebben om de nummers gratis aan te bieden. Dat schrijft The Daily Mail.

Reclame
Qtrax, de nieuwe muzieksite, wou de nummers gratis aanbieden dankzij de inkomsten via reclame. Die moesten de rekeningen van de platenmaatschappijen kunnen vergoeden. Maar de platenlabels zien het revolutionaire idee van Qtrax niet zitten. Eerst merkte Warner Music op dat ze helemaal geen toestemming hadden gegeven om de muziek gratis aan te bieden. Daarna volgden ook EMI en Universal Music Group.

Ruim aanbod
Gebruikers van de nieuwe muzieksite moeten eerst de software van Qtrax downloaden. Vervolgens verschijnen reclameboodschappen terwijl de muziek wordt binnengehaald. Er zou ook een onderdeel komen waar gebruikers de meest recent toegevoegde nummers kunnen bekijken en waar zelfs fragmenten uit concerten van de vorige avond beschikbaar zouden zijn. Verder wil de site muziekvideo's, interviews en muzieknieuws aanbieden.

SpiralFrog
Qtrax is niet de eerste site die probeert om gratis muziek aan te bieden met de hulp van publiciteit. In september werd SpiralFrog gelanceerd. Deze site kreeg enkel de toestemming van Universal Music, terwijl er nog steeds gesprekken worden gevoerd met de andere platenlabels. Qtrax kan ook nog problemen krijgen met Apple. De nummers die via Qtrax gedownload worden, kunnen ook probleemloos worden afgespeeld met een iPod. Analist Rob Enderle verwacht dat Apple dit niet zomaar zal laten gebeuren. (gb)