Lee Hazlewood overleden

 

 

ImageZaterdag is op 78-jarige leeftijd in zijn woning in Henderson (Nevada) de Amerikaanse songwriter en producer Lee Hazlewood aan nierkanker gestorven, zo hebben zijn nabestaanden bekendgemaakt op de Myspace internetsite van de overledene. Het was hij die de carrière van Nancy Sinatra heeft gelanceerd en die tekende voor onvegetelijke deuntjes als "Some Velvet Morning" en "These Boots Are Made for Walkin'", die door de dochter van crooner in jaren zestig werden gezongen. Lee Hazlewood werd geboren in 1929 in Mannford en begon in 1953 zijn muzikale looppbaan als DJ bij een Californisch radiostation. Twee jaar later produceerde hij zijn eerste composities door echo als creatieve inbreng te gebruiken, een techniek die producer Phil Spector in het begin van de jaren zestig inspireerde voor zijn dikke "Wall of Sound".

Na enkele soloalbums nam Hazlewood in 1966 "These Boots Are Made for Walkin'" op, gezongen door Nancy Sinatra. De single ging als zoete broodjes over de toonbank en net als zijn platinablonde muze werd de man een internationale ster. "Sand", "Summer Wine", "Somethin' Stupid" (een duo tussen Nancy en haar vader Frank) 
 "Lady Bird" en "Some Velvet Morning" werden onvergetelijke hits. Ze leverden Hazlewood aan reputatie op als countrypop-estheticus. In 1968 verkocht het album "Nancy & Lee" op een miljoen exemplaren.

De jaren zeventig verliepen minder voorspoedig en het album "Nancy & Lee Again" (1972) was nauwelijks een lichtpuntje.

Maar in de loop van de decennia (her)ontdekten talrijke hedendaagse artiesten het genie dat Hazlewood was: van Nick Cave naar Tindersticks, van Pulp tot Calexico, van Leonard Cohen tot Robbie Williams. Zijn invloed bleef gelden en elk jaar floreerden covers van zijn werk.