Laatste revival van de pick-up

 

 

 

ImageNiet alleen de spelconsole Wii was tijdens de jongste pakjesperiode nagenoeg uitverkocht, ook de platenspelers met USB-poort vlogen rond kerst en nieuwjaar met een rotvaart de deur uit.

Speciaalzaken zaten een tijdlang zonder stock. En ook vandaag nog moeten ze in talloze Blokker-vestigingen hun klanten met lege handen terugsturen met de boodschap ‘uitverkocht’. “Dit is de laatste revival van de pick-up”, weet de verkoper van Teba Hi-fi in de Hasseltse Badderijstraat. “Al wie vinylplaten in huis heeft, is momenteel druk doende om die collectie te digitaliseren.”

De nieuwe generatie draaitafels met USB-aansluiting maakt het digitaliseren van vinyl vandaag de dag erg makkelijk. De meegeleverde software zorgt er zowaar voor dat de krassen en het kraken van het vinyl worden verwijderd en dat het bestand kan worden geëxporteerd naar WAV of MP3 om het vervolgens op cd of iPod te zetten.

“Je hebt tegenwoordig dan ook twee soorten kopers van die nieuwe generatie platenspelers”, klinkt het bij elektronicaspeciaalzaak Teba Hi-fi. “Er blijft natuurlijk de groep deejays, die markt is stabiel gebleven, en je hebt de gewone consumentenmarkt, waarbinnen de verkoop exponentieel steeg. De vraag was zelfs zo erg dat er tijdens de kerstperiode geen platenspeler met USB-poort meer op stock was.”

Hetzelfde verhaal tekenen we op uit de mond van Peter Gyselaers, account manager van Interstate Audio, de verdeler van Numark, zowat de Rolls Royce onder de platenspelers.

Image“De eerste lading pick-ups arriveerde in de zomer van 2006. Na enkele weken hadden we in de gaten dat we best een volledige container, goed voor 650 stuks, per maand naar België lieten overschepen. Maar zelfs nog voor die toekwamen, waren alle platenspelers al verkocht. We konden de gigantische vraag gewoonweg niet beantwoorden. Nadien kwam de concurrentie met goedkopere modellen op de markt waardoor de prijs gevoelig daalde en de vraag logischerwijze groot bleef. Na deze zomer dachten we dat we onze piek nu wel bereikt hadden. Maar de verkoop sinds oktober, als de aanloop naar de pakjesperiode begint, sloeg werkelijk alles.”

Dat resulteerde in 2007 in duizelingwekkende groeicijfers. “De met een USB-poort uitgeruste platenspeler kende een groei van meer dan 400 % ten opzichte van 2006”, weet Gyselaers. “De moderne pick-up werd binnen de vakhandel dan ook uitgeroepen tot ‘Best Selling Product Of 2007’. Daartegenover kende de verkoop van de gewone cd-speler een terugloop van 20 %.”

De reden waarom de verkoop van de pick-up momenteel zo’n hoge vlucht kent, is volgens Gyselaers simpel. “De nieuwste generatie platenspelers is uiterst gebruiksvriendelijk. Zelfs gepensioneerden van 70 schaffen zich tegenwoordig een aan. Ik heb eens de proef op de som genomen en oude plaat van Wham gedigitaliseerd. Ik legde de naald in het midden van een track en wat bleek: de software die gelinkt is aan iTunes gaat automatisch het begin en eind van de track juistzetten en titel en jaartal op internet opzoeken. Gegevens invoeren is niet langer nodig. Eenmaal jouw twee programmatiecd’s zijn geïnstalleerd, moet je enkel nog op next klikken.”

Of daarmee de toekomst van de vinylplaat defitief gered is, zal nog moeten blijken. “In Nederland is de vinylplaat dood. In België allerminst. In ons land vind je zelfs nog winkels die louter en alleen dankzij vinyl weten te overleven. Ik denk dan ook dat de doorbraak van deze nieuwe generatie draaitafels alleen maar voor een steuntje in de rug zal zorgen. De hiphopscene blijft het vinyl sowieso trouw, terwijl de deejay’s hun promo’s - singles op vinyl die een halfjaar voor de werkelijke release al worden uitgestuurd - nu meteen kunnen digitaliseren waardoor ze niet meer moeten wachten op de officiële download ervan. Het vinyl is dankzij deze nieuwe pick-up opnieuw evenwaardig geworden aan de cd. Bovendien moet je niet langer vrezen voor slijtage van de laser van je cd-speler”, besluit Gyselaers