Jay & The Americans - Update

  


Image


Toen ik één van de radioshows aan het beluisteren was van Theo Dumoulin, hoorde ik een liedje gezongen door Cliff Richard m.n."Look in my eyes Maria". Ik informeerde Theo hierover, en hij wist mij te vertellen, dat ook Jay & The Americans dit nummer hadden opgenomen in 1963 of een jaar eerder dan Cliff.

 


Image De originele lead zanger van de groep was John"Jay" Traynor; die in de late jaren 50 het groepje The mystics vormde, kwam in 1959 samen met een 3 tal studenten van de New-York University met onder hen Sandy Deane, Sidell Sherman en Kenny Rosenberg, om het groepje The Harbor Lites te vormen. Tijdens een auditie voor Jerry Lieber en Mike Stoller, ontstond het idee om de groep Binky Jones & The Americans te noemen, maar Traynor wou de rest van zijn leven niet Binky genoemd worden en suggereerde om zijn troetelnaam Jay te gebruiken. Jay & The Americans waren geboren. Een dag later vervoegde gitarist Marty Sanders de groep. Hun eerste schijfje in 1962 She Cried was reeds goed voor een intrede in de hitparade en scoorde een hoge nr 5 hit. Kort daarna kreeg de groep een eerste tegenslag, want de lead zanger Jay Traynor verliet de groep. Zijn vervanger Jay Black zong daarna alle songs in, waaronder "Only in America" dat ook op één van de albums van The Drifters stond. In 1964 volgde de grote hit Come a Little Bit Closer geschreven door Tommy Boyce en Bobby Hart.  In 1965 "Let's Lock The Door" (And Throw Away The Key), "Some Enchanted Evening" en Neil Diamonds eerste grote hit als tekstschrijver "Sunday And Me". En ze scoorden ook een monsterhit met de cover van het in 1954 door David Whitfield geschreven "Cara Mia".


Image Later in de jaren 60 richtte ze hun eigen label "JATA" op en namen aldaar verschillende covers op die één voor één monsterhits werden zoals "This Magic Moment" van The Drifters en "Walkin' In the Rain" van de Ronettes. In de jaren 70 verlieten 2 leden Donald Fagen en Walter Becker de groep om het duo Steely Dan te vormen. Een ander lid Kenny Vance nam een paar solo albums op en schopte het tot muzikaal directeur in Hollywood. Jay Black tenslotte nam nog een paar solo albums op en had nog een hit eind jaren 80. Hij is nog (in 2005) altijd actief in de muziekindustrie.

Een extra voetnoot door Theo Dumoulin :

De twee leden van Steely Dan hebben daar inderdaad kort verbleven bij de groep. Nieuw voor jullie is misschien dat ik tussen 1972 en 1985 (ongeveer) voorzitter was van The Steely Dan Fanclub in West-Europa. Jay & The Americans zijn verder niet zo belangrijk geweest voor de Popcorn Oldies. Ze hebben één topplaat in het Popcorn-genre en dat is "This Is It", opvolger van "She Cried".  Bubbling under op 109 in 1962. Geschreven door Ellie Greenwich en Tony Powers.

Bedankt Theo voor deze extra info...