James Brown overleden

 

 

James Brown overleden

De Amerikaanse soulzanger James Brown is vannacht in Atlanta overleden. Hij was 73.

ImageGisteren werd Brown opgenomen in het ziekenhuis met een longontsteking. Rond 1h45 is de ‘Peetvader van de soul’ gestorven aan de zijde van zijn boezemvriend Charles Bobbit. Het nieuws werd bekend gemaakt door zijn manager. Zijn familie wist niets van de ziekenhuisopname en werd door de manager ingelicht. Waaraan Brown precies gestorven is, is nog onduidelijk. Brown noemde zichzelf de hardst werkende man in showbizzness. Wellicht zat hij er niet ver naast, want zelfs na zijn overwinning van prostaatkanker, vastgesteld in 2004, bleef Brown gewoon touren.  James Brown was een van de belangrijkste muzikanten van de 20e eeuw. Hij had een belangrijke invloed op de evolutie van gospel en rhythm and blues in soul en funk.

 

 

Bokser, baseballer & kleine crimineel
ImageJames Joseph Brown werd geboren in Barnwell, South Carolina (VS) op 3 mei 1933. Maar zeker is dat niet. Volgens sommige bronnen werd de keizer van de soul geboren in 1928 in Pulaski, Tennessee. Hij groeide in elk geval op in de crisisjaren 30 in Augusta, Georgia. Op 16-jarige leeftijd werd hij veroordeeld voor een gewapende overval. Na drie jaar werd hij op voorspraak van Bobby Byrd vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich niet meer in Augusta zou laten zien, en dat hij een baan zou zoeken. Na een korte sportcarrière in boksen en baseball zocht hij zijn heil in de muziek.

Vader van hiphop?
Hij was de stichtende vader van de soul en de funk, maar met zijn rauwe vocalen en de revolutionaire ritmes in zijn songs was hij ook een grote inspiratiebron voor moderne muziekgenres als rap, hiphop en disco.

Gedurende zijn carrière heeft hij veel muzikanten beïnvloed. In de jaren '60 werd hij door andere artiesten geïmiteerd. Halverwege de jaren '70 verlieten diverse muzikanten zijn band, en gingen meer de funk kant op, à la George Clinton.

In de late jaren '70 en jaren '80 was Brown een inspiratiebron voor rap, breakdance en hiphop. Dj's als Grandmaster Flash, Ice-T en Public Enemy gebruikten veelvuldig samples van Brown's werk.
James Brown wordt ook wel The Godfather of Soul, Soul Brother Number One en Mr. Dynamite genoemd.

Say it out loud

I'm black and I'm proud
Tot zijn bekendste hits zijn 'Sex machine', 'Out of sight', 'I feel good', 'Living in America' en 'Say it out loud, I'm black and I'm proud'. Die laatste hit heeft de gemoederen in Amerika fel verhit. Browns populariteit kreeg een serieuze deuk toen hij het bracht tijdens de inwijding van Richard Nixon als president. Maar uiteindelijk werd de hit een teken van zwarte trots. Of zoals iemand getuigt: "Voor James Brown zeiden we dat we gekleurd waren. Na zijn hit werden we zwart."

Grammy Awards
Brown had meer dan 119 singles die de hitlijsten gehaald hebben en nam meer dan 50 platen op. Dat leverde de soulzanger een plaatsje op in de Rock 'n Roll Hall of Fame (1986) én een lifetime achievement award op de Grammy's in 1992.

Het was niet zijn eerste Grammy Awards. In 1965 kreeg Brown er al een voor zijn plaat 'Papa's got a brand new bag' in de categorie 'best r&b recording'. Later volgde nog een prijs voor 'Living in America' (beste mannelijke r&b zanger in 1987).

Brown was een van de eerste artiesten die opgenomen werd in de Hall of Fame, samen met andere zogenaamde 'founding fathers' als Elvis Presley en Chuck Berry.

James en de vrouwen
Brown was al aan zijn vierde vrouw toe. Hij trouwde met zijn huidige vrouw Tomi Raye Hynie in 2002 na het overlijden van zijn derde vrouw Adrienne Rodriguez, met wie hij twaalf jaar getrouwd was geweest. Daarvoor was hij al tweemaal getrouwd geweest, met Deidre Jenkins, en met Velma Warren (1954 - 1969). Hynie en Brown hebben samen een zoon, James Jr.

26 maanden cel
Zijn derde vrouw Adrienne klaagde hem meermalen aan wegens mishandeling. Zij stierf toen ze drugs nam terwijl ze nog zwak was na een cosmetische operatie. Brown zat ook 26 maanden gevangen na een wilde politieachtervolging in 1988.

In december 2004 bleek Brown ziek te zijn, er werd prostaatkanker geconstateerd. Hij overwon de ziekte, en bleef daarna gewoon optreden.

Moonwalk
Nog een leuke anekdote: Brown is de echte bedenker van de Moonwalk. The King Of Pop, Michael Jackson, leerde het van Brown.

Ook songs als "Fame" van David Bowie, "Kiss" van Prince en "Atomic Dog" van George Clinton hebben de mosterd duidelijk bij James Brown gehaald.

Blues Brothers

Brown speelde ook mee in vijf films: Mean Johnny Barrows (1976), The Blues Brothers (1980), Doctor Detroit (1983), Rocky IV (1985) en Blues Brothers 2000 (1998).

Bron : Het Laatste Nieuws

Met dank aan Marc Van Den Brempt (Ex Dj Kings)