Is Belgische Popcorn het allerlaatste undergroundgenre?

Vergeet de wedloop van genres die elke week cooler of blitser worden. De enige stijl die echt nog underground huist, is die van soulachtige Popcorn. En laat België daar nu net in uitblinken.

Underground

 

Dat het genre u eerder onbekend lijkt, is de bedoeling. Popcorn wordt volgens velen omschreven als een vorm van soul, maar dan op een vreemde snelheid. Denk aan namen als Bill Haley, Eartha Kitt of The Skatalites. Koppels dansen erop in een 'old-fashioned way'. Het is echter niet hetzelfde als hetgeen Radio Modern doet met zijn rondtoerend circus, deze clubs swingen elke week.

We bevinden ons in Popcorn Clubs, voornamelijk te vinden rond Antwerpen en in het Waasland. De sfeer is er vriendelijk maar exclusief, donker en weelderig. Het genre ontleent zijn naam aan 'Mother Popcorn', de hit van James Brown uit 1968. De avonden vullen ze met Amerikaanse soulplaten uit de jaren vijftig en zestig. Vergis u dus niet, dit genre boomt al sinds de jaren zeventig en wist sindsdien uit de klauwen van adverteerders of marketeers te blijven.

Slow Swing
In de documentaire van Lander Lenaerts horen we verhalen van gekke bewegingen en stilistische toeren op de dansvloer. Mannen leidden er de dames, of andere mannen. De Popcorn Clubs waren namelijk één van de eerste plekken waar homo's niet werden nagekeken. De dansfeesten trokken op hun piek tot wel 3.000 mensen. Op zondagnamiddag werden er heuse danswedstrijden gehouden, met Gibbe Govaerts die de muziek koos.

"De straten stonden volgeparkeerd met wagens, waaruit dan netjes uitgedoste jongelui stapten, op zoek naar een dansschuur in the middle of nowhere. Er was zoveel volk dat er uiteindelijk ook op de bar en buiten tussen of op de auto's gedanst werd. De sfeer was uitbundig en decadent, met bierfonteinen en stripnummertjes à volonté.

Gekke Belgen
Sloeg de vlam dan niet over naar buurlanden? Want hoe komt het dat dit genre dan underground bleef, tot op de dag van vandaag? In andere landen kwam de obscure beleving namelijk niet over bij de snobs. "Mensen hadden toen gewoon het verkeerde beeld van België", zegt Bill Brewster, auteur van het boek 'Last Night A DJ Saved My Life'. "Het was toen veel vernieuwender dan de meesten dachten, en de split tussen Vlamingen en Walen -iedereen die beter wou feesten dan de andere landshelft- kan er zelfs voor iets tussengezeten hebben."

De hoogdagen werden dus beleefd tijdens de jaren zeventig, waarna het terug underground dook in het decennium daarna. De sensuele feestjes op bierdoordrenkte dansvloeren waren er nog, maar op een veel lager tempo. 45-toerenplaten werden bewust op een slaperige 33 toeren gespeeld. Het genre groeide zo dichter toe naar soul dan naar funk.

Nat Wright

Over the top

Tijdens de zomer verhuisden de clubs naar badsteden als Oostende. Je had er de Groove met Freddy Cousaert, de man die later Marvin Gaye (met of zonder paspoort) nog zou begeleiden in zijn Belgische rehab-periode. De muziek van ook dj Jeff Callebaut week er tijdens de warmere dagen uit naar jazz, ska en latin. Er was ook club Versailles, met een directe toegang tot de zee. Menig dronken, naakte feestganger zocht er zijn toevlucht na een wilde nacht.

Met de geografische verspreiding van de clubs, breidde ook de populariteit van Popcorn uit. Franse en Italiaanse dj's kwamen langs, R&B deed zijn intrede en ook over het kanaal kregen ze eindelijk weet van de Belgische specialiteit. Muzieklabel EMI bracht een Popcorn-compilatie uit en de boel explodeerde. Lou & The Hollywood Bananas spitsten zich toe op het genre. Een teken voor de grondleggers om het genre terug in zijn originele, ongekende setting te sleuren.

Toch is de tendens nooit stilgevallen. Er zijn nog steeds clubs, zelfs in La Louvière, waar geïnteresseerden met open armen verwelkomd worden. Het hoeft alleen geen betoog dat het aanwezige danspubliek meegroeide met het genre en al een jaartje meer op de teller heeft. Dankzij het internet kan nu een heel nieuw publiek aangeboord worden, het is maar de vraag of de scene terug gaat opleven of helemaal teloor zal gaan.

Bron: www.hln.be