HIP TO THE JIVE - Dutch

DJ’s Gene & Popcorn Pete stelden recentelijk een cd samen met de allerbeste popcorn plaatjes uit de uitgebreide single- en platen collectie van beiden. Pearl Bailey, Johnny Nash, Petula Clark of Louis Armstrong, de c.d. met veel iconen uit de periode ‘53 tot ‘68 brengt je meteen terug naar de tijd van vetkuiven, jive en beatnicks.

Tijdens de museumnacht op 26 februari draaiden Gene&Pete in ‘Gallery Pakhuis 6’, terwijl de ontwerper van de c.d.-cover; Easton Davy een live-action-painting maakte. Ook Jules Deelder kon het niet laten om zich meteen op de oude schijfjes te storten. Wat beweegt deze muziekliefhebbers en wat is popcorn eigenlijk?

ALLES WAT GOD VERBODEN HAD

Gene: “Vijftien jaar geleden maakte Pete een paar tapejes voor me met deze muziek. Hij was toen al heel lang DJ en draaide in de 70’s o.a. in ‘The Key’ en ‘Asterix’, in de Witte de Withstraat. Hij woonde toen boven ‘The Key’. Peet was de enige in Nederland die het draaide. Ik luisterde die bandjes constant, tijdens de afwas of in de auto. Vanaf toen is eigenlijk de liefde voor deze muziek ontstaan.

Popcorn is een verzamelnaam, die eigenlijk vanuit België komt. In het Engels heet het ook ‘Belgium Popcorn’. Daar had je ‘Northern Soul’, dat was een zelfde soort beweging, maar dan in Engeland. Ergens bij Antwerpen, in een weiland bij het plaatsje Vrasene was in 1973 een tent die ‘Popcorn’ heette, Pete kwam daar iedere zondag.

Pete: “Dat was een onwijs heftige tent voor die tijd. Met homo’s, travestieten, lesbiënnes, alles kwam voorbij. Sommige meisjes droegen badpakken en stripten dan gewoon op de bar. Er gebeurde daar alles wat god verboden had en meer. Op de parkeerplaats na afloop, was het één groot feest. Werd er in de auto’s flink tekeer gegaan. Alle ramen waren beslagen…
Gene: “DJ’s daar zijn die muziek gaan verzamelen en draaien. Het is best moeilijk precies te omschrijven wat het wel of niet is, maar er zit in ieder geval een Jive-tempo in. De nummers op onze c.d. zijn op de computer aan elkaar gemixt, zonder pauze’s. Speciaal zodat je door kan Jiven…

ZOUTE en ZOETE POPCORN

Gene: “Wij hebben wel een specifieke smaak. Er zijn ook heel veel zoute popcorn nummers, die zijn te commercieel of hele zoete zoals Cliff Richard of The Supremes. Dat is zwarte muziek maar dan wel voor blanken… Kouwe soul! Dat draaien wij dus niet. Daarom heet de c.d. ook ‘Hip to the jive’, omdat we breder draaien dan alleen popcorn, ook bijvoorbeeld ska, latin of jazz.
We hebben juist de echt goeie tracks eruit weten te pikken. Veel nummers stammen uit de jaren 50 toen de stereo net was uitgevonden. Als je die muziek nu hoort, met alle sub-lagen en bassen, dat klinkt gewoon te gek! Het is ook heel vrolijke muziek.”


REVIVAL

Gene: “Eind jaren tachtig was het hoogtepunt van de popcorn voorbij.
De laatste jaren zijn er echter weer revival-party’s in Belgie, daar gaan we ook binnenkort naartoe. Door de c.d. hebben we weer meer contact met de Belgische scène.
We organiseren zelf ook feestjes, vorige week nog in ‘Club Waas’ met de c.d.-release. Dat doen we voorlopig 1 keer in de twee maanden. Binnenkort hebben we ook een try-out in ‘LVC’ in Leiden, op 26 maart.
Er komt een gemengd publiek op af. Mensen staan te Jiven op de dansvloer maar het jongere publiek waardeert het ook en danst net zo makkelijk mee, ook al kennen ze de muziek niet. We hopen op deze manier een breder publiek warm te maken voor onze plaatjes. Voorlopig krijgen we enthousiaste reacties.”

De c.d. ‘Hip to the Jive bevat 26 nummers en een uitgebreid boekje met informatie over de betreffende artiesten. Te koop of te bestellen bij de betere platenzaak, uitgebracht door ‘Sonic Senery’.

©nicole 2005