Geschiedenis van de jukebox

Jukeboxen gaan al wat jaren mee. De eerste vorm van een jukebox stamt uit 1889. De Edison Speaking Phonograph, van Thomas Edison deed zijn intreden. Met dit toestel kon men tegen betaling een aantal minuten muziek luisteren. Deze Phonograaph las de muziek van rollen, een beetje verglijkbaar met een draaiorgel. Rond 1910 kwam de Automatic Entertainer van Gabel op de markt. Deze jukebox maakte gebruik van platen in plaats van wasrollen. De kwaliteit van het geluid was echter zeer laag. De AE werd daarom niet lang als jukebox in de horeca gebruikt.


Rond 1926 groeide er weer animo voor jukeboxen. Vanaf dat jaar was het mogelijk om grammofoonplaten elektrisch af te spelen en het geluid te verbeteren middels een versterker.

In de Verenigde Staten groeide de vraag naar jukeboxen vervolgens snel. Dit dankzij de bezoekers die in bijvoorbeeld een diner, tijdens het eten en drinken graag muziek luisterden. Live muziek was geen optie dus de jukebox was een prima oplossing. Echter ten gevolgde van de economische crisis in de jaren 30 loopt de verkoop van- en omzet uit de jukeboxen sterk terug .

In de jaren 50 ging was het gebruikelijk om naar een bar of café te gaan om muziek te luisteren. Muziek kopen was in die tijd relatief duur. Het afspelen van platen naar keuze was dus het alternatief. Rock-‘n-roll heeft veel van zijn bekendheid te danken aan jukeboxen.

Wurlitzer 2

De meest bekende jukeboxmerken zijn:

Wurlitzer
De AMI
De Seeburg
De Rock-Ola

In de loop van de zestigerjaren begint de jukebox in populariteit te verliezen. Dit komt vooral door de opkomst van televisie, mensen hoeven niet meer naar het café om van hun favoriete muziek te kunnen genieten.

Er worden nog steeds jukeboxen gemaakt, want de vraag naar jukeboxen is er nog steeds. De prijzen van deze toestellen zijn door de jaren heen erg op gelopen. Het is een echt verzamelobject geworden die vooral doet terugdenken aan een speciale periode van de geschiedenis van muziek.