Gene McFadden overleden


Het houdt niet op, want de laatste tijd is er alleen maar slechts nieuws te melden op het black music front. Na de recente overlijdens van Lou Rawls en Wilson Pickett, is er weer een bekende zwarte figuur naar de eeuwige jachtvelden verhuisd. R&B zanger en vooral songwriter Gene McFadden, die bekend werd door het meecomponeren en zingen van de hit Ain’ No Stoppin’ Us Now, is op vrijdag 27 januari jl. overleden.


ImageGene McFadden vormde samen met John Whitehead het duo McFadden & Whitehead, en beiden waren ze zowel actief als songwriters, producers en traden ze samen op. Met hun eigen voormelde hit scoorden ze in 1979 vanuit Philadelphia een nummer één. In hun beginperiode maakten ze als teenagers beiden deel uit van The Epsilons, een band die toerde en onder leiding stond van Otis Redding, tot aan zijn dood in 1967. Daarna tekenden ze bij Stax en hadden in 1970 een bescheiden hitje met The Echo. Maar wanneer Lloyd Parkes bij Stax wegging, veranderden ze hun naam in Talk of the Town, en begonnen ze met Gamble & Huff, het bekende producersduo uit Philadelphia, te werken. En alhoewel ze bestemd waren om op te nemen voor North Bay, ontdekten Gamble & Huff hun songwriterkwaliteiten, en beslisten om hen in die hoedanigheid tewerk te stellen bij hun label Philadelphia International Records. Hun eerste samenwerking werd de Intruders’ single I’ll Always Love My Mama. Daarna leverden ze klassiekers af als Backstabbers voor The O’Jays; Bad Luck en Wake Up Everybody voor Harold Melvin & The Blue Notes; Let’s Groove, Soul City Walk, Strategy en Don’t Let Love Get You Down voor Archie Bell & The Drells. Ze werkten ook met Carolyn Crawford en deden tijdens de jaren zeventig en tachtig, uitstapjes met Melba Moore, Gloria Gaynor, Freddie Jackson, Willie Collins en Beau Williams. In 1979 namen ze dan eindelijk hun eigen elpee, McFadden & Whitehead op. Nog meer singles volgden voor de Phillysound in 1980, en voor Capitol in 1982. 
 
McFadden stierf op vrijdag 27 januari jongstleden in zijn huis in de Mount Airy wijk in Philadelphia. Hij was pas zesenvijftig. De doodsoorzaak was kanker, zo zei zijn familie. Hij laat zijn vrouw Barbara, twee zoons en twee dochters na.

 
Gamble & Huff (die eerder al uitgebreid aan bod kwamen in mijn artikel over de Phillysound) zegden over hem en Whitehead: “Their talent was indispensable and their music capabilities were uniquely flexible. As songwriters, we appreciated them for sharing our commitment to creating lyrics of motivation and strength for people around the globe to enjoy.” Cassandra McFadden, één van zijn dochters zei: “My dad was laid back and cool. He was a really private man and really cared about his family.” Ze voegde eraan toe dat haar vader ziek geweest was sedert de diagnose van lever en longkanker, in oktober 2004. De uitvaart werd gehouden in de Triumph Baptist Church in Noord Philadelphia.
 
Zijn partner Whitehead werd in mei 2004 doodgeschoten terwijl zijn voertuig gerepareerd werd in West Oak Lane. De politie denkt dat de kogel voor iemand anders bestemd was. Het onderzoek is nog steeds niet afgerond.
 
(c) Patrick Van de Wiele