Gene Mc Daniels

ImageB. Eugene Booker McDaniels, 12 Februari 1935, Kansas City, Kansas, USA. Begon op 11 jarige leeftijd te zingen als lid van van een gospel gezelschap in Omaha,Nebraska waar hij eveneens opgroeide en school liep aan de “Omaha Conservatory of Music”.

Het gospel viertal probeerde ook haar talenten in New-York waar McDaniels opgemerkt werd als een zeer goed zanger. In 1954 begon hij een bescheiden carriere als Jazz Club zanger in menige clubs in Los Angeles waar hij toch steeds het publiek wist te bekoren.

Later trad hij op samen met grote namen als John Coltrane en Miles Davis  die McDaniels binnenloodste in de Liberty Records Studio waar hij een nummer inzong dat meteen goed was voor een 5e plaats in de Billboard top 100 met “A Hundred pounds of clay”. Kort daarna scoorde hij nog eens met “Tower of Strength”, en “Chip Chip”,Point of no return en “Spanish Lace” die allemaal de top 10 haalde! Door een dispuut met zijn platenfirma tekende hij nadat hij 2 jaar had rondgetoerd in Europa een  nieuw platencontrakt met Atlantic Records als zanger en songschrijver. Hij schreef o.a. “Compared to What” voor McCann en “Reverend Lee” voor Roberta Flack, waar hij eveneens de kaskraker en wereldhit  “Feel Like Making Love” voor schreef in 1974.

Tussen 1974 en 1979 was hij een zeer bedreven producer voor pop artiesten zoals Nancy Wilson en Gladys Knight en schreef b.v.“Before You Accuse Me” voor Creedence Clearwater Revival dat nadien gecoverd werd door Eric Clapton. In 1996 richtte hij zijn eigen bedrijf “Numoon Disk Company” op.
Niettegenstaande hij een fantastische zanger was, had hij in zijn loopbaan het meest succes met het produceren en schrijven van liedjes. Uiteraard zijn de talrijke popcornnummers die ik reeds in voorgaande genoemd heb onontbeerlijk voor de popcornlovers collectie. Andere popcornsongs van Gene McDaniels zijn, “It’s a lonely Town”, “I don’t want to Cry” en “Point of no return” te vinden op menige popcorn verzamel cd’s.

Image
 
Albums

In Times Like These (Liberty 1960)
Sometimes Im Happy (Sometimes Im Blue) (Liberty 1960)
100 Ibs Of Clay (Liberty 1961)
Gene McDaniels Sings Movie Memories (Liberty 1962)
Tower Of Strength (Liberty 1962)
Spanish Lace (Liberty 1963)
The Wonderful World Of Gene MeDaniels (Liberty 1963)
Facts Of Life (1968)
Outlaw (Atlantic 1970)
Headless Heroes Of The Apocalypse (Atlantic 1971)
Natural Juices (Ode Records 1975)