Favoriete muziek voor de juiste prijs

Image

iTunes is wel marktleider, maar heeft daarom nog geen monopolie op het downloaden van muziek. Sommige songs kunt u goedkoper krijgen, soms zelfs door de cd te kopen.

Volgens de Belgian Entertainment Association (BEA) omvat de markt vooral de aankoop van losse songs. Anders gezegd: 9 singles op de 10 worden gedownload, terwijl voor de albums 90 procent van de verkoop via de winkel gebeurt. Dat komt vreemd over bij de liefhebbers van downloaden. Voor hen valt de aankoop van een album online vrijwel altijd goedkoper uit. Hebben zij dan gelijk? Neen.

Mp3 versus cd

Neem nu het album Soul van Seal, verleden jaar de meest verkochte cd in België. Via iTunes komt het downloaden van het hele album op 9,99 euro terwijl het in sommige winkels al te koop is voor 6,99 euro. Anders gezegd, voor 3 euro minder haalt de consument een officiële cd in huis met alles erop en eraan. Die kan hij dan naar hartenlust omzetten naar andere dragers via zijn computer. Het omgekeerde valt natuurlijk ook voor, zeker bij de release van recente albums. Het nieuwe opus van Armin van Buuren, State of Trance, ligt in de winkel te koop voor 18 à 20 euro. Online vindt u het voor 11,99 euro, een heel verschil. Als de daling van de verkoop van tastbare cd’s blijft aanhouden, ziet het ernaar uit dat de cd op termijn zal verdwijnen. Het zal dan ook steeds moeilijker worden om de gewenste artiest in de winkel te vinden. Je zal voor de digitale download moeten gaan, een markt in volle opgang. U kunt tegenwoordig al meer dan 12.000.000 liedjes downloaden via 400 legale muzieksites. In 2008 was dat met 6.000.000 beschikbare songs nog maar de helft. Maar hoe moet u nu uw weg vinden in de doolhof van downloadplatformen? En welke site moet u kiezen?

Too good to be true

De meeste songs worden op het net verkocht voor 0,69 à 1,29 euro. Sommige platformen stellen u de nieuwste hits echter voor tegen spotprijzen van 3 à 10 eurocent per stuk, en de albums zijn al niet veel duurder: tussen 34 cent en 1 euro. Dan is het duidelijk dat die sites geen oog hebben voor de auteursrechten om zulke prijzen te kunnen voorstellen. Ze zijn dus illegaal. Scherm uw privégegevens af
 

De surfer die hier muziek downloadt - ook al betaalt hij ervoor - bevindt zich dus in illegaal vaarwater. “In theorie riskeert hij een gevangenisstraf van 3 jaar en een boete van 5.000 euro. In de praktijk vervolgen de rechthebbenden en de rechtbanken ze niet, zij pakken liever de sites aan die illegale content aanbieden", zegt Olivier Maeterlinck, algemeen directeur van de BEA. Er schuilt wel gevaar in. "In tegenstelling tot de legale downloadsites zijn sommige van die platformen vooral geïnteresseerd in uw persoonlijke en bankgegevens. Die sites zijn dan ook soms niet meer dan een dekmantel voor echte misdaadorganisaties. In geval van problemen staat u dan zo goed als machteloos."

Waar kunt u legaal downloaden?

We kunnen niet alle illegale downloadsites even voor u opsommen. "Die websites worden na verloop van tijd gesloten, waarna ze weer opduiken onder een andere naam", waarschuwt Olivier Maeterlinck. Op de site Pro-Music vindt u een opsomming van alle wettelijke sites, met een rangschikking per land. U kunt dus snel controleren of het een downloadplatform is die in de geregeld bijgewerkte lijst te vinden is.

In België kunt u bij 16 sites terecht, met
7digital, Fnac en iTunes als grootste. U hoeft zich niet te beperken tot die sites: u kunt net zo goed muziek kopen via de Nederlandse portal Dance-Tunes of het Franse Starzik.

Territoriale beperkingen

Naargelang van de beperkingen op geografisch of licentievlak is het niet altijd mogelijk om om het even waar muziek aan te kopen. Zo biedt de mp3-downloadservice van Amazon Frankrijk u de Best Of van Jean Ferrat voor 13,98 euro en de afzonderlijke songs tegen 0,79 euro per stuk. Op iTunes België kost die compilatie 15,99 euro, en 0,99 euro per individuele song. Op het moment dat de Belgische surfer voor de goedkoopste compilatie wil gaan, krijgt hij van Amazon te horen dat de content niet beschikbaar is voor zijn land. Dat soort beperkingen varieert afhankelijk van de artiest en hangt volgens de Belgische vereniging van auteurs, componisten en uitgevers Sabam ook af van de contracten die worden afgesloten tussen de platenfirma’s, de bureaus voor auteursrechten en de verkoopsite. Dat slaat dus uitsluitend op de digitale content, niets belet u het album op cd te kopen via Amazon Frankrijk voor de prijs van 17,99 euro. In dat geval kunt u echter net zo goed naar iTunes gaan, want voor een bestelling onder 20 euro worden uw verzendingskosten aangerekend. 

Vergelijk de prijzen

Bij uw zoektocht naar de laagste prijzen mag u zich als muziekdownloader natuurlijk niet beperken tot een of twee sites. Bovendien werken niet alle downloadsites met dezelfde territoriale beperkingen. We keren terug naar Frankrijk en de legale site Qobuz. U kunt er de Best of van Jean Ferrat downloaden, maar in dit concrete geval is de prijs dezelfde als bij iTunes. Het verschil zit in de samplingkwaliteit van het bestand: het heeft een klankkwaliteit van 320 kbps (kilobits per seconde). Bij iTunes ligt de kwaliteit een trapje lager, op 256 kbps. De meesten onder ons zullen dat verschil niet zo gauw merken. In dezelfde lijn kost de song ‘Big girls don’t cry’ van Fergie 1,29 euro op iTunes. De Belgische surfer kan hem vanuit België downloaden op de Franse sites Qobuz en Starzik voor 0,99 euro.

 

*** Met dank aan Marc VDB (ex dj The Kings) voor de info van dit artikel.