Elvis Musical van start in New York

 

 

ImageDe musical "Elvis People" ging in avant-premiere het New World Stages theater in New York. De musical gaat voor het grote publiek open op 21 juni. Het stuk gaat over de invloed van Elvis op onze cultuur en hoe het leven van de grappige en aangrijpende personages in de musical door "The King" voor altijd veranderde.

 

Op 8 januari 1935, midden in de grote depressie, wordt in het arme arbeidersgezin Presley in Tupelo, Mississippi een jongentje geboren. Z‘n ouders, Cladys Smith en Vernon Presley noemen hem Elvis Aaron. Tweelingbroer Jesse Garon komt levenloos ter wereld. Wat zijn ouders toen nog niet konden voorzien was dat Elvis later uit zou groeien tot een van de meest invloedrijke artiesten ooit. Al vroeg kwam de kleine Presley in aanraking met muziek, voornamelijk gospel. In 1948 verhuist de familie naar Memphis. In ’53 wordt Elvis vrachtwagenchauffeur. Zo belandt hij bij Memphis Recording Service, zustermaatschappij van de Sun Record Company, waar je voor een prikje een plaatje kon maken. Hij neemt er twee nummers op die bij Sam Philips belanden. Samen met gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black neemt Elvis in de zomer van ’54 een aantal nummers op. Niemand is echt enthousiast, maar wanneer tijdens een koffiepauze de drie gaan ‘jammen’ ontstaat een nieuw muziekgenre: rockabilly! Met hen neemt Elvis zijn eerste single 'That‘s All Right Mama' van de artiest Arthur Cruddup op. Dit nummer groeit uit tot een regionale hit. In totaal neemt Elvis voor het Sun-label vijf singles op: 'That‘s All Right Mama', 'Blue Moon of Kentucky', 'Good Rockin‘ Tonight', 'Baby Let‘s Play House' en 'Mystery Train'.

ImageIn het zuiden van de V.S. werd Elvis al snel populair en samen met Moore en Black treden ze op onder de naam ‘Elvis Presley and the Blue Moon Boys‘. Later komt drummer D.J. Fontana het trio versterken. Elvis zorgt voor controverse rondom zijn optredens. Reden: zijn swingende heupbewegingen! Tijdens één van die optredens ontmoet Elvis ‘Colonel’ Tom Parker, pseudoniem voor de van oorsprong Nederlander Andries Van Kuijk. Hij wordt Elvis’ manager en vindt voor zijn pupil een nieuwe platenfirma, RCA-Victor. RCA had reeds de enorme mogelijkheden van Presley ontdekt en betaalde Sun 35.000 dollar voor de overname van zijn kontrakt. Voor die tijd, een enorme som geld.

De eerste plaat die Elvis in 1956 voor RCA opneemt is 'Heartbreak Hotel' met als b-kant het nummer 'I Was The One'. Dit wordt een gigantische hit, zowel in de Verenigde Staten als in Europa. In minder dan twee weken worden er in de V.S. meer dan één miljoen van verkocht en hiermee heeft Elvis z‘n eerste gouden plaat binnen. In dat jaar doet Elvis ook zijn eerste nationale televisieoptredens.

Ook z‘n volgende singles, 'I Want You, I Need You, I Love You / My Baby Left Me' en 'Don‘t Be Cruel / Hound Dog' worden nummer 1 hits en deze laatste is zelfs de enige single in de geschiedenis van de popmuziek waarvan beide kanten de eerste plaats in de Billboard Hot 100 haalden en waarvan wereldwijd meer dan tien miljoen exemplaren verkocht werden. Elvis wordt zo populair dat RCA zelfs een beroep moet doen op perserijen van concurrerende labels om de vraag naar Elvis‘ platen aan te kunnen. In 1956 komen de LP‘s 'Elvis Presley' en 'Elvis Presley No. 2' uit, hierop wordt de ster begeleidt door de groep the Jordanairs, deze groep blijft Elvis‘ vaste begeleidingsgroep tot het einde van de jaren ‘60.

ImageIn 1956 begint ook de filmcarrière van Elvis. In augustus beginnen de opnames van z‘n eerste film: 'Love Me Tender'. Met het door hem opgebouwde fortuin koopt Elvis in 1957 het landgoed Graceland om er met z‘n ouders en z‘n grootmoeder in te gaan wonen. In de daaropvolgende jaren ontvangt Elvis de ene na de andere gouden plaat en ook speelt hij in meerdere films: 'Loving You', 'Jailhouse Rock' en 'King Creole'. Van 1958 tot 1960 verbleef Elvis in het leger en werd uitgezonden naar Duitsland waar hij de 14-jarige Priscilla Beaulieu ontmoette. Hij zou met haar trouwen in 1967. Intussen in Amerika, trachtte Colonel Parker het imago van zijn afwezige ster hoog te houden door een serie van films, platen-releases en uitgebreide merchandising. Hits in die periode waren: 'Wear My Ring Around Your Neck', 'Hard Headed Woman', 'One Night', 'I got Stung', 'A Fool Such As I' en 'A Big Hunk O‘Love'. De tijd werd dermate opgevuld dat bij Presley‘s terugkeer alles klaar was om gewoon verder te gaan waar hij 2 jaar geleden gestopt was.

De nieuwe nummer 1 hits toonden duidelijk het verschil met de vroegere Elvis. 'It‘s Now Or Never', gebaseerd op het Italiaanse 'O Sole Mio' onthulden de King als een theatrale crooner, die veraf stond van zijn vroegere opnames. Op film showde men de nieuwe, afgeborstelde Elvis in 'GI Blues'. het verhaal borduurde verder op zijn recent, militair verleden en de nummer 1-hit 'Wooden Heart' gaf Elvis de kans om zijn kennis van het Duits te etaleren. 'Surrender' vervolledigde deze fase van grote ballades in een old-fashioned style. Gedurende de volgende jaren concentreerde Elvis zich op een ongevraagde serie films zoals 'Flaming Star', 'Wild in the Country', 'Blue Hawaii', 'Kid Gallahad', 'Girls! Girls! Girls!', 'Follow That Dream', 'Fun In Acapulco', 'It Happened At The World‘s Fair', 'Kissin‘ Cousins', 'Viva Las Vegas', 'Roustabout', 'Girl Happy', 'Tickle Me', 'Harem Scarem', 'Frankie And Johnny', 'Paradise Hawaiian Style' en 'Spinout'. Niet te verwonderen dat de meeste van zijn platen op dat moment haastig in mekaar gezette soundtracks en onopvallende songs waren. Voor zijn singles deed hij erg veel beroep op Doc Pomus/Mort Shuman die hits zoals 'Mess of Blues', 'Little Sister' en 'His latest Flame' voor hem schreven. Meer en meer werden zijn singles echter uit zijn films gehaald en dit was duidelijk te zien aan de tanende posities die ze bereikten in de charts.

In het licht van de opkomst van de Beatles, verbleekte Elvis tot een uit de tijdse entertainer. Toch kon hij nog kracht en emotie in klassieke nummers leggen. In 1967 werd het voor de critici en voor een groot gedeelte duidelijk dat Presley verdwaald was. Hij bleef films uitbrengen zoals 'Double Trouble', 'Speedway', 'Clambake' en 'Live A Little, Love A Little'. Laaggeplaatste singles zoals 'You Gotta Stop' en 'Long Legged Woman' versterkten alleen maar het effect. Maar juist op het moment van totale afgang, ontwaakte Elvis en vocht zich vrij uit zijn artistieke malaise. Twee nummers, geschreven door country gitarist Jerry Reeds 'Guitar Man' en 'US Male' brachten een enorme come-back voor Elvis in 1968. Dat jaar verzocht Colonel Parker NBC-TV om een kerst-special te maken rond Elvis waarin deze een selectie van religieuze songs zou brengen. Maar de producenten weigerden ten voordele van een 1 uur durende special waarin Elvis zijn beste Rock‘n Roll zou brengen. Dit was voor Presley een enorme uitdaging die hij met beide handen aannam. De special werd op 3 december 1968 uitgezonden en is intussen legendarisch geworden. Om de autenticiteit te waarborgen werd hij begeleid door zijn oude vrienden Scotty Moore en DJ Fontana. De muziek werd gehaald uit de jaren 50-klassiekers, maar in de finale bracht hij 'If I can dream', waarin hij als het ware de frustraties van tien jaar opsomde. Samen met producer Chips Moman nam Elvis in januari 1969 genoeg materiaal op om 2 LP‘s te vullen die overal op succes onthaald werden : 'From Elvis In Memphis' en 'From Memphis To Vegas/From Vegas To Memphis'. 'In The Ghetto' werd nummer 2 in Engeland en nummer 3 in de VS. Zijn laatste nummer 1 in de charts was geleden van 1962 met 'Good Luck Charm'. Het was tijd voor een nieuwe en dit werd 'Suspicious Minds'. Zelfs zijn nieuwe films waren veel minder slecht dan verwacht.

In 1969 kwam 'Charro' en 'A Change Of Habbit'. Zeker zo belangrijk was dat Elvis terugkwam als een live artiest in Las Vegas met een sterke backing groep, inclusief gitarist James Burton en pianist Glen D Hardin. Zoals John Lennon die ook terugkeerde op de podia dat jaar met zijn Plastic Ono Band, opende Elvis elk optreden met 'Blue Suede Shoes'. Zijn come-back was een feit en één van zijn nummers 'The Wonder Of You' werd nummer 1 in Engeland gedurende 6 weken. Er werd ook een documentaire gedraaid van de 'That‘s The Way It Is'-tour en een begeleidend album werd uitgebracht. Daarop stonden een aantal eigentijdse cover versies, zoals van Tony Joe White‘s 'Pork Salad Annie', CCR‘s 'Proud mary' en Neil Diamond‘s 'Sweet Caroline'.

Wat er zo goed uitzag in 1969, verviel al snel in een weinig kwalitatieve routine. Daar bovenop kwam het druggebruik, versterkt door zijn onreële levensstijl in zijn fantasiehuis, Graceland. Zijn echtscheiding in 1973 bracht meer verval en een alarmerende neiging tot gewichtstoename. Opmerkelijk was dat hij er ondanks hevig zweten en afzien er nog steeds in slaagde live optredens te verzorgen. Op 26 juni 1977 geeft Elvis z‘n laatste concert in Indianapolis. Hij zakte echter regelmatig ineen op verscheidene podia om tenslotte op 16 augustus 1977 te sterven. Als officiële oorzaak werd een hartaanval opgegeven, ongetwijfeld veroorzaakt door een langdurig gebruik van slaapmiddelen. In de weken volgend op zijn overlijden, steeg zijn platenverkoop tot grote hoogten en 'Way Down' werd nummer 1 in Engeland.

Na zijn dood blijft de belangstelling voor Elvis onverminderd voortbestaan. Graceland wordt hét bedevaartsoord voor Elvis-fans dat in 1982 door Priscilla voor het publiek wordt geopend. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden fans en belangstellenden het landgoed waar hij 20 jaar woonde en waar hij ook ligt begraven. In ’79 speelt Kurt Russell de hoofdrol in de film 'Elvis The Movie'. Ook in de hitparade blijft de rocker springlevend. In 1982 staat 'The Elvis Medley' in onze Top 30.

Ook in Vlaanderen zijn artiesten bezig met de muziek van de invloedrijke rocker. Will Tura nam in ’84 zelfs een album op met The Jordenaires, de backings van Presley. ‘Familie’-acteur Guido Horckmans steekt zijn bewondering van de zanger niet onder stoelen of banken en op de cd 'Elvis Belgisch' uit ’92 coveren o.m. Clouseau, Mama’s Jasje, de Polak Sisters, Elisa Waut, De Nieuwe Snaar en Guido Belcanto hun favoriete Elvis-hit.

'Are you lonesome tonight' mogen we gerust een van de mooiste ballads uit de rock- ‘n -roll-periode noemen. Elvis Presley vereeuwigde in 1960 een haast onvergelijkbare versie op vinyl, ook al dateert dit liedje oorspronkelijk van 1926, toen geschreven door Roy Turk en Lou Handman en in die tijd al opgenomen door de legendarische zanger Al Johnson. Het succes van 'Are you lonesome tonight' wordt door velen toegeschreven aan die gesproken tussentekst. Hiervoor gingen de auteurs deels te leen bij William Shakespeare.

Elvis zou meer dan één keer over de parlando-tekst struikelen, hij maakte er zelfs een soort gimmick van tijdens zijn Las Vegas optredens in de jaren ‘70. Zijn platenfirma RCA aarzelde dan ook niet in 1982 zo‘n hilarische versie op single uit te brengen met een stevige hitnotering als gevolg.

In de loop der jaren verschijnen er tal van verzamelaars, onuitgegeven nummers, speciale albums, live-opnames en cd-boxen met Elvis-materiaal. Ook cover-albums duiken op, zoals de soundtrack 'Honeymoon in Vegas' met muziek van Billy Joel, Bono en Bryan Ferry en in ’94 is er 'It’s now or never - a tribute to Elvis' met werk van Chris Isaak, Billy Ray Cyrus, Bryan Adams en Wet Wet Wet.

Voor het eerst in de geschiedenis hebben de nabestaanden van Elvis Presley toestemming gegeven om een liedje van hem te remixen en de eer was voor Junkie XL, een Nederlander! 'A little less conversation' is een nummer uit 1968 en de remix was al enige tijd te horen in de commercials van Nike. De single kwam bij ons op 19 juni 2002 pardoes op 7 binnen in de hitparade. De plaat haalde haast overal de nummer één, maar in Vlaanderen moet JXL zich tevreden stellen met een derde plaats. Terwijl de bankrekening van tekstschrijver Strange flink wordt aangedikt, verdient remixer JXL geen cent aan deze superhit.

Met dank aan Radio Magdalena