El Gran Combo

 

 
Image

El Gran Combo hebben buiten duizenden Salsa nummers gemaakt en ook onbewust wat geleverd voor de Popcornscene zoals: - This Magic Moment.- Gran Combo Boogaloo- Combolu- Chua Chua Boogaloo- Nueva Boogaloo 

 

De geboorte van El Gran Combo

 

ImageRafael Ithier was een lid van van “Rafael Cortijo’s “Combo” Orchestra, die vooral in het Oosten van de Verenigde Staten optrad, vooraleer de groep El Gran Combo werd gevormd.Zijn beginnende grote successen waren te danken aan de legendarische cubaanse komiek, schrijver en zakenman Alvarez Guedes, die werd ingehuurd om hun eerste dominkaanse zanger Joseito Mateo aan te brengen, zodat hun eerste album op het Gema Records label kon uitkomen.  Het was Alvarez Guedes zelf die de groepsnaam omdoopte tot EL GRAN COMBO.De leden die elkaar voor de eerste keer zagen waren Ithier, Eddie Perez, Hector Sanctos, Rogelio “Kito”Velez, Martin Quinones, Miguel Cruz en Roberto Roena. Hun eerste album droeg de titel “Meneame Los Mangos” – El Gran Combo con Joseito Mateo (Smy Handles, or Shake my Mangoes, afhankelijk van de dubbele mening van Mangos...lol).De groep kwam terug bij elkaar om de grondslagen van hun orkest te leggen en ze kozen een reeks bijkomende zangers zoals Daniel Lazquez, Pellin Rodriguez en Chiqui Garcia.Op 21 mei 1962 hoorde men EL GRAN COMBO voor de eerste maal op de Puerto Rikaanse Radio. Later werden ze zelfs de on-studio muzikanten van de televisie show “La Taberna India", gesponsord door India Beer. Na hun eerste live debuut in het hotel La Concha in San Juan te Puerto Rico, verliet Chiqui Garcia het orkest. Sammy Ayala, die ook had gespeeld met Ithier in het Cortijo Orchestra, beveelde hun aan om Andy Montanez en Felipe Rodroiguez (ook een legendarische Salsa zanger) in te huren.

Eerste Albums
Op 20 november, 1963 kwam El Gran Combo’s eerste album uit met de titel Acangana met Rodriguez en Montanez als de leidende zangers. Dit album werd de nummer een hit in New York, Panama en Puerto Rico. Hun succes opende de deuren in vele Latijns Amerikaanse markten en ze kregen de exclusiviteit in de Puertorikaanse teve spot el Show de las 12. Hun eerste album bereikte de gouden status. Tijdens 1964 vervoegde de musicus Elias Lopez het orkest. In 1967 bereikten ze weeral de top met hun album BOOGALOO con EL GRAN COMBO, die weer de gouden status haalde. HIER KOMEN DE BEKENDE POPCORN NUMMERS OOK UIT...Niettegenstaande tijdens 1969 Roena en Lopez de groep verlieten om de Aollo Sound op te starten, kregen ze dat jaar terug de golden status met Agueybana de Oro Award in Puerto Rico.

Een bijna-dood ervaring…
Op 15 februari 1970 hadden de groepsleden een bijna-dood ervaring...Ze kwamen terug naar Puerto Rico vanuit Curacao en hadden een stopover in Las Americas International Airport in Santo Domingo. Een van de groepsleden had een slecht gevoel over de vlucht die ze zouden nemen en het orkest besloot die vlucht niet te nemen, die de Dominicana Airlines DC-9 vlucht zou zijn, die crashte bij de Caribische kust. 

De jaren 1970
 In 1970 werd hun kontrakt met Gema Record verniewd. Niettegenstaande aanbiedingen van het befaamde Motown Records, besloten de leden van EL GRAN COMBO hun albums zelf te produceren. Hun album dat daarop volgde in de eerste jaren 70 under hun eigen label EGC was Estamos Primeros.In 1971 introduceerden ze de Trombone in de lijst van hun instrumenten. De trombone werd gespeeld door Fanny Ceballos. Vlug daarna werd hun album De Punta a Punta (vrije vertaling van from Coast to Coast) uitgegeven.In 1973 verliet Pellin Rodriguez de groep om solo to gaan. De legendarische Salsa musicus Jerry Conception en de welbekende sportscaster Rafael Bracero, vrienden van Ithier, beveelde Ithier aan om Rodriguez te vervangen door Charlie Aponte.  Nog in 1973 speelde El Gran Combo voor 50.000 fans in het bekende Yankee Stadium in New York City tijdens een speciale openingsact vanm de Fania All stars. Dit evenement was volledig uitverkocht...Montanez verliet de groep in 1973 en ging leven in Venezuela, waar hij een kontrakt in de wacht sleepte om Oscar D’Leon te vervangen in een andere groep Dimension Latina.Jerry Rivas werd toen verzocht El Gran Combo te vervoegen. Rivas en Aponte zijn nog steeds lid van de groep tot op vandaag. Het succes van dit duo werd nog eens bewezen met hun album International en in 1978 met hun album En Las Vegas, wat weer goud veroverde.In 1975 brachten ze en kerst album uit El Gran Combo en Navidad met Martin Quinones die als de kerstman op het album stond.Na een auto ongeluk begin 1977 werd Quinones vervangen door zijn zoon Martin Quinones junior. Hij bleef bij de band tot hij vervangen werd door Luiz Diaz.  

De recentere jaren
De band bleef verschillende awards krijgen in gans latijns America. In 1984 reisden ze naar Alaska waar ze een groot welkom kregen. Kort daarna brachten ze hun album Breaking The Ice uit, wat hen weer verschillende Grammy awards opbracht.In 1982 vierden ze hun 20 jarig bestaan op de Madison Square Garden. Ze bereikten dan ook Europa waar ze optraden in Parijs.In de vroegere 90er jaren werden ze gehonnoreerd in Madrid. Ze traden op in een zeer groot concert in het Hiram Bithorn Stadium voor een menigte van 30.000 fans.

Het nieuwe millenium
In 2002 vierde El Gran Combo hun 40 jarig bestaan met een tot tweemaal uitverkocht concert in het Ruben Rodriguez Coliseum in Bayamon, Puerto Rico. Deze viering bracht een nieuw album met zich mee dat was erkend als een van de beste van het jaar. Een jaar later ontvingen ze de Grammy voor het beste Tropical Album. Vanaf 2006 had El Gran Combo zo maar eens eventjes 40 albums uitgebracht op CD en hadden ze verchillende awards in de wacht gesleept, met inbegrip van de albums a Calendario de Plata in Mexico, een Golden Combo in Colombia, een Paoli award in hun eigenste Puerto Rico, een zeer grote onderscheiding in Spanje en ontelbare andere onderscheidingen...In 2006 brachten ze hun album Arroz con Habichuela uit. Uit dit album kwamen drie tophits. Een eerste No Hay Manera en de titelsong Si La Vez Por Ahi. In 2007 gaven ze twee Mega concerten in het Jose Miguel Agrelot Coliseum om hun 45ste verjaardag te vieren...