DJ Marc De schepper

De prille beginjaren (1970)

Marc1Het begint allemaal op mijn eigen kamer, thuis bij mijn ouders, die hadden café en de singeltjes die van de juke-box kwamen waren voor mij, die speelde ik op mijn eigen geconstrueerde “discobar”, een oude geverfde kast met daarop een oude Philips platenspeler.

 

Ik zal zo’n twaalf jaar geweest zijn en ik herinner mij enkele nummers die ik destijds veel  draaide: “No milk today / Herman’s Hermits” , “Run through the jungle / Creedence Clearwater Revival” en vooral : “Peter Wynne / I’m a fool to want you en It’s a lonely town”, dit laatste nummer is heel waarschijnlijk mijn allereerste contact geweest met het Popcorn-ritme.  Ikzelf heb dit nummer jaren later nog gelanceerd in de A-11 en met succes.

De begin DJ jaren (1972)

In het centrum van Lommel had je destijds de bekende dancing “Parnas”, ik kwam daar met een vriend van mij, ik was veertien en mocht er eigenlijk nog niet in, maar door omstandigheden ben ik in de vestiaire van deze zaak beginnen te helpen samen met Hedwig.

Mijn interesse in de discobar van de zaak viel iedereen op en op een gegeven moment had men een DJ nodig omdat niemand van de DJ’s die er toen draaiden aanwezig kon zijn.  Ik werd gevraagd en vanaf toen begon mijn DJ carriere en ben ik blijven draaien.

Wij draaiden destijds veel soul van “Arthur Conley / Sam & Dave / Wilson Pickett / James Brown”.

Toen de “Parnas” een paar jaar later sloot, opende de “Oliver”, ook in Lommel.  Dat was de tweede zaak waar ik draaide. Nog steeds te voet of met een bakje platen achter op mijn fiets, want ik was nog geen achttien en mocht nog niet met de auto rijden. Daarna volgde de “Lotus” en de “Postiljon” in Lommel, die bestaat nog steeds en is momenteel de beste discotheek in hartje Lommel. En daarna de “Shaft / Lommel”.

Op een gegeven moment vroeg een vriend van mij, Chris, die een paar jaar ouder was dan ik en die al wel met de auto mocht rijden, om op een zondagnamiddag eens naar Retie te gaan want hij had horen zeggen dat daar een dancing was waar men “speciale” muziek draaide.  Wij er naar toe, die dancing was de “Golden Gate”. Er was zeer weinig volk op dat moment, maar de muziek die men er draaide was inderdaad zeer “speciaal” en ik was meteen verkocht. Ik herinner mij nog: “Watermelon man / Mongo Santamaria” , “Ramsey Lewis / Function at the junction”.

Een hele tijd zijn wij er niet meer geweest, tot op een gegeven moment, diezelfde vriend mij wist te zeggen dat er een optreden van een zekere “Major Lance” gepland was in de “Golden Gate”. Wij er naar toe om kaarten te bestellen, bleek dat het optreden vervroegd was en dat het diezelfde dag zou plaatsvinden. We hebben het optreden van dichtbij meegemaakt en het was fantastisch, het was er drummen van het volk, zo vol zat het.

Ik ben daarna ook nog naar het optreden van “Billy Butler” geweest in de “Golden Gate”.

Toen ik dan eindelijk achttien werd en een auto had zwermde ik als DJ uit en ging draaien in de “Black & White” in Leopoldsburg. Natuurlijk gingen wij vanaf toen elke zondag naar de “Golden Gate”, we noemden deze muziek destijds geen “Popcorn Oldies”, maar “Golden Gate muziek”.

Favoriete nummers van destijds: “Bellino / Boss Bossa Nova”, ”Jackie Shane / In my tenement”, ”Mel Tormé / Comin’home baby”, ”The Turbo-Jets / Far East cha cha”,

”The Cornells / Wak-a-cha”.

Nu weet ik hoe deze platen heten,maar dat was destijds even anders. Als je bij de DJ ging “spieken” om een titel van een singeltje te bekijken dat kwam je met een kater terug, want de platen die ze draaiden dekten ze af met een ander plaatje zodat je niet kon zien om welk nummer het ging.

De platen werden ook sneller of trager gedraaid om het juiste ritme te bekomen, de gewone DJ’s noemden de oldie DJ’s vanwege dit feit: “platenverkrachters”, in feite waren ze alleen maar jaloers omdat de oldies een groot succes waren.

Ik ging in veel platenwinkels naar dit soort muziek zoeken,maar bijna niemand kon mij helpen. Ik kwam in Antwerpen bij “USA Import” en daar verkochten ze dan deze muziek, mijn eerste singeltje dat ik kocht was “Thompin’ / The Merced Blue Notes”, voor.

300 Fr. Ik vondt dat een enorm bedrag voor een singeltje, als je weet dat een gewoon singeltje in de winkel destijds 66 Fr kostte.

Later heb ik nog veel platen bij ARS gekocht, Hopland / Antwerpen, de winkel van Patrick Busschots. Luc Vrancken werkte in deze winkel en was destijds DJ in de Popcorn.

Op een gegeven moment vondt ik op een hoesje een adres van een platenzaak in Amerika,

George’s Golden Oldies, ik heb daar naartoe geschreven en kreeg waarachtig bericht terug. Zo ben ik zelf mijn platen beginnen te zoeken in Amerika. En van het één adres kwam het andere en van de ene plaat de andere.


De reuze DJ jaren (+/- 1975 tot +/- 1982)

De “Golden Gate” brandde af en menige klant heeft stiekem een traantje weggepinkt.

Maar waar nu naar toe?

Als klant kwam ik veel in de “Sloopy / Oud-Turnhout”,de “Gatsby / Vliermaal” en in de “Popcorn / Vrasene”.

Ik draaide op dat moment in de “Mantana” in Lommel. Ik stelde de eigenaar voor om flyers te maken en een week later aan de “Golden Gate” te gaan staan om reclame te maken en het volk naar zijn zaak te lokken, en dat lukte. Twee weken nadat de “Golden Gate” afgebrand was zat een groot gedeelte van het kliënteel in de “Mantana” en ik was de DJ. Helaas is de zaak niet lang open gebleven, want op een zondagnamiddag is er een vechtpartij losgebroken, dat was zo fel dat de zaak moest sluiten.

De “Stoffel” in Lommel nam het roer over, helaas zonder mij als DJ.

Geen nood want ik hoorde er als DJ nu wel bij en kon al gauw in twee andere zaken beginnen, dat waren de “A-11” te Overpelt op zondagnamiddag en de “Chicago” te Peer op zaterdagavond en zondagavond.

Enkele nummers die ik destijds gelanceerd heb: “You’re the one / The Bluesbusters”, ”Spanish Harlem / Augie Moreno”, ”Stranger in paradise / Jimmy Foster”, ”Don’t treat me this way / Mel Anton & The Checkers”, ”Gold / Joe Valino”, ”Enamorado / Keith Colley”.

Heb daarna nog gedraaid in de “Harley’s Scream / Mol”, “Carré / Eindhout”,”Rodeo / Vorst-Laakdal”, ”Wengé / Geel”.


De disco jaren (+/- 1983 tot +/- 1993)

Het soort muziek dat we draaiden stierf een beetje uit in de discotheken (nu sprak men over “discotheken” en niet meer over “dancings”) en vele mensen wilden de disco horen die toen opkwam. Als oldie DJ wilde ik daarvan natuurlijk niet weten, al draaide ik toen een mengeling van beiden. Dat was onder andere het geval in “De Cartouche / Kleine Brogel”, ”Les Amis / Kermt-Hasselt”, “De Galgehoeve / Oud-Turnhout” en “Eldorado / Bladel / Nederland”, ”The Golden Sixties / Holsbeek”.


De oldie party’s (vanaf  +/- 1983)

Helaas was het genre niet meer erg populair in de discotheken en zodoende ben ik midden jaren tachtig oldie party’s beginnen te organiseren, wat in begin het zeer moelijk was omdat een groot gedeelte van het cliënteel ofwel getrouwd was of niet meer uit ging en ze waren moeilijk te bereiken omdat ze zeer verspreid zaten, laat maar zeggen over heel België en Zuid-Nederland. Adressen verzamelen en mensen aanschrijven was de boodschap en het lukte.

Eén van de beste oldie-party’s destijds was die van de “Eltenhoeve / Lommel”, elke laatste vrijdag van de maand. Die hebben we, ik samen met André Seymus, twee jaar gedraaid en met groot succes, tot de eigenares besloot het twee keer per maand te doen, toen was het gedaan.

Een fantastische oldie-party was “The Golden Gate Revival” in “Zaal 700” te Dessel in 1995, een hoogtepunt uit de geschiedenis van de Popcorn Oldies.

Heb destijds nog oldie-partys gedraaid in de “Hitshot / Bouwel”,”Palma /Oevel”, ”Turbo-One / Lommel”, ”De Schelft / Oud-Turnhout”, ”Domino’s / Retie”, ”Minerva / Lommel”, ”Butler / Lommel”, ”Lynx / Oevel-Westerlo”, ”Sanicole II / Leopoldsburg”, ”Display / Mol”, ”Jet-Set / Overpelt”, ”Tivoli / Lommel”, ”Ideal / Lummen”, ”De Barbier / Eksel”, ”Ballantines / Lommel” en recent natuurlijk (van september 1999 tot en met september 2001) in de “Stars / Lommel” en ook “Scaldiana / Rupelmonde”en “De Bourgondiër / Lommel”, ”Brasserie Thier / Beringen”.

Heb ook nog samen met Jean-Marie Demartin een oldie-party gedraaid in Ronse, dat was in de “Big Ben”.

Heb ook nog de “Donna’s Golden Oldies Party” meegedraaid in de oktoberhallen te Wieze, samen met Walter Grootaerts, Jef Callebaut, Patrick Michiels en Eddy Buelinckx.

Tijdens één van mijn oldie-partys heb ik bezoek gehad van de Nederlandse AVRO-radio, zij deden een programma over het fenomeen Popcorn Oldies, die hebben van mij een interview afgenomen en het is uitgezonden in “Het steenen tijdperk”, de opname was op 25 maart 1995, de uitzending op 2 april 1995, dat was in de “Minerva / Lommel”.

Heb ook nog oldie-partys gedraaid in Nederland: “Talk of the town / Tilburg” en “Effenaar / Eindhoven”.

Was ook nog DJ in de “Popcorn / Vrasene” en de “Champou / Wichelen”.

Ik was ook vaak als klant in “The Groove / Oostende”, de “Versailles / Oostende” en de “Coke / Blankenberge”.

Ik heb destijds ook gedraaid op de “Versailles”party’s, georganiseerd door William Verleysen, ex eigenaar van de “Champou”, deze is voor de eerste keer doorgegaan in de kantine van de Union Match fabriek in Geraardsbergen en andere keer was in de “Movies / Ninove”.

Ook ben ik gast DJ geweest in de “Viertap / Rillaar” en “De Nok / Rillaar”.

Heb ook nog oldies parties gedraaid in de “Parthenon” te Aarschot, samen met Hugo.


De laatste jaren (1992-2002)

Nooit ben ik gestopt met draaien of platen verzamelen. Nog steeds ben ik actief bezig als DJ, inmiddels al meer dan 30 jaar en nog steeds ben ik op zoek naar die onbekende nummers om te lanceren als Popcorn-oldie, denk niet dat alles is gevonden, er zijn nog vele nummers die niet ontdekt zijn.    

Enkele populaire platen van de laatste jaren: “His true love for you / Al McCarther”,”Before tomorrow is yesterday / Al Alberts”, ”Don’t take your love away / Johnny Nash”, ”I know better / The Flamingos”, ”Tenderly I’ll love you / Mack Tubb & The Shades”, ”I’d do anything / Earther Doss Jr.” en natuurlijk ook “La vie c’est toi” van onze eigen “Nicole Josy”, dit is de Franse versie van “Then only then”.

Een handvol DJ’s en vooral ook platenverzamelaars heeft dit in leven gehouden in België en dan denk ik vooral aan mezelf, André Seymus, Patrick Michiels, Jef Callebaut, om maar een paar DJ namen te noemen. Vergeten we vooral ook niet die mensen die geen DJ zijn, maar platenverzamelaars die zeker ook hun bijdrage geleverd hebben.


Ook nog dit

Naast mijn interesse in oude platen heb ik er de laatste jaren een passie bij.

Ik heb mij namelijk een Harley-Davidson aangeschaft en met die vriend Chris met wie ik destijds voor de eerste keer in de “Golden Gate” kwam, trek ik er nu in Europa op uit en schuimen wij Harley treffens af, of  toeren wij wat rond.

En als je,waar dan ook ooit, die gele Harley-Davidson tegenkomt waarop Carl Huybrechts destijds in zijn programma “Met andere woorden” reed, dan ben ik dat.
 
See you !


Maybe at an Oldie Party or maybe at a Harley party.


marcdeschepper@hotmail.com


2002 / 2003 :   Lynx / Oevel-Westerlo

2002 / 2003 :   Galgehoeve / Oud-Turnhout

2002 / 2003 :   Thier / Beringen – Zaal Rubens / Berlaar

2004                 De Hoeve / Wommelgem