DJ Jeff Callebaut

jeff2Jeff Callebaut, niet zo maar een Dj !!!
Dj is niet meer die leuke bijverdienste, waarvan velen dromen, om een extra centje bij te verdienen, maar is in deze tijd een keiharde job die steeds blootstaat aan kritiek. Hij is de centrale figuur op de huidige Popcorn party's. Van hem wordt verwacht, dat zijn weekendpatron met grote tevredenheid kan terug kijken op een geslaagde avond. Jeff Callebaut is één van de vele Popcorn Dj's. In de week is hij bediende bij een belangrijke instelling in de hoofdstad, maar in het weekend leeft hij zich uit in zijn grote passie: fonoplaten draaien op de Popcornparty's. Tevens is hij een gekend verzamelaar van "Popcorn Oldies".

Hoe bent u op het idee gekomen om platen te verzamelen?
In de beginjaren zeventig was er hier in Aalst een discotheek die vooral bekendheid verwierf, door uitsluitend soulmuziek te draaien. ik was onmiddellijk weg van die muziek. Mijn groot probleem was : hoe geraak ik aan die muziek?

Wat bedoelt U? Waren ze zo zeldzaam?
De meeste van deze platen zijn niet meer te vinden; ten minste niet in België. De verzamelaars dienen ze te zoeken in Groot Brittanië en vooral in de USA. Het vergde veel tijd en sommige platen zijn zo zeldzaam dat ze een fortuin kosten. Ik kreeg toen als 18-jarige wel wekelijks mijn zakgeld, maar dat was niet voldoende om deze platen te bekostigen. Dus zocht ik andere inkomsten, en ben ik dan begonnen als Dj. De definitieve doorbraak als Dj was in 1976 met de Champoo, een dancing die uitsluitend Popcornoldies wou draaien...

Dus goedkoop zijn ze niet?
Dat hangt grotendeels af van de zeldzaamheid van het platenlabel. Tegenwoordig betaalt men soms prijzen die de pan uitvliegen..

Uit welk muziekgenre bestaat uw verzameling?
De meest gezochte muziekstijl is de Soulmuziek, R&B, Jazz en de zogenaamde Highschoolsound. Mijn geliefkoosde muziek is de Tamla Motown sound, waarvan ik ook een uitgebreide collectie bezit.

Kunt U een omschrijving geven aan de Popcornoldies?

De naam Popcornoldies of ook nog Golden Oldies genaamd is in feite ontleend aan de naam van de dancing in het Waasland. Het is deze dancing die met deze muziek is begonnen nadat de muziekstijl een eigen leven ging leiden na de Groove periode. Popcornoldies bestaat vooral uit muziek van de jaren vijftig en zestig. Bedoelde platen scheppen een aparte sfeer. Begin jaren tachtig zagen Dj's van bepaalde discotheken dat deze muziek ook succes kende in hun discotheek. Er werden zelf van deze unieke platen "Bootlegs" op de markt gebracht, maar kwalitatief bleven die onder de middelmaat, en waren beslist niet goedkoop. Sommige dancings draaiden zelfs full time Popcornoldies en creëerden daardoor een eigen publiek. Naar de Champoo-Wichelen en Popcorn-Vrasene kwam er elke week een massa volk, zelfs vanuit Frankrijk en Nederland. Een unieke belevenis !!!

Is Dj zijn vandaag, een moeilijk vak geworden?

In zekere zin ging vroeger alles eenvoudiger. De Dj moest toen alleen maar zorgen dat er muziek door de klankkasten kwam. Het vroegere amateurisme is voorbij. De Popcornlover is kritischer geworden en het vergt een grote inspanning van een Dj en concentratie in zijn vak. Hij moet zijn publiek door en door kennen, en vooral aanvoelen wanneer de ambiance een hoogtepunt moet bereiken. De Dj is en blijft de hoofdfiguur !!!!

Het is normaal dat alles door de jaren heen is veranderd. Maar toch vind ik het nog steeds leuk om anderen te plezieren in het weekend en dat is toch een belangrijk iets in deze tijd....

Jeff zijn favoriete top 10...
  1.  My loving time - Jimmy Hughes
  2.  Find another girl - Jerry Butler
  3.  Then only then - Walter Jackson
  4.  So far away - Hank Jacobs
  5.  The one who really loves you - Mary Wells
  6.  Having a party - The Ovations
  7.  Hand it over - Chuck Jackson
  8.  Come and dance with me- Johnny Burton
  9.  Twine time - Cliff Davis
  10.  Cuchy Frito man - Billy Larkin & The Delegates
jeffsite4