DJ Gilbert govaerts

GilbertgovaertsIk denk dat de GROOVE is begonnen in 1966. Ik zette daar mijn eerste stappen binnen in 1968 maar toen was Freddy Cousaert al weg. In die periode werden toen nog geen Popcornoldies gedraaid maar alléén nieuwe platen van in die tijd. Die mannen (Dj’s) zaten toen maar op 4 uurtjes varen van het Engelse Dover en deden regelmatig de oversteek. Ze gingen daar regelmatig hun voorraad op doen in de lokale platenwinkels.

Toen ik voor de eerste keer in de Groove kwam was de zaak reeds overgelaten aan een zekere Nick Dardenne en een zekere Jef (ben zijn achternaam vergeten…) maar die kerel draaide toen al fantastische platen. Toen ik daar kwam was ik al Dj en draaide toen al Soul muziek. Ik dacht dat ik er al veel van kende maar van het gene ze in de Groove speelden kende ik geen enkele plaat. Ik speelde toen al als Dj in het Guldenhuis, een jeugdhuis in Mechelen. Het was de tijd dat je 18 jaar moest zijn om in een Dancing binnen te mogen en voor de jongeren onder ons was het dan op zondagnamiddag T-Dansant. De uitbaters van het Guldenhuis kwamen nu en dan al eens over de vloer in de Groove en kochten daar platen bij de Dj’s vandaar dat ik Soul (Memphis sound, Jr Walker, etc….) platen ter beschikking had om te draaien. Een tijdje later begon ik in de Kings Club, een kleine discotheek, op de Vismarkt in Mechelen te draaien. Ik vond daar trouwens een Lp van Alvin Cash. In dezelfde zaak leerde ik Gerrit Francken kennen en het was hij die me meenam naar de Barchoque in Antwerpen waar ze ook al exclusieve muziek draaiden. Het was toen 1968 en er was toen nog geen sprake van de Popcorn…

gilbertsite1In 1969 moest ik mijn legerdienst doen en ik zat voor mijn opleiding in Koksijde. In de week toen we vergunning hadden gingen we regelmatig eens een stapje zetten in Oostende en gingen we in de Groove naar de muziek gaan luisteren. Mijn toenmalige vrienden hadden het niet voor deze muziekstijl. Na mijn legerdienst kwam ik The Nr 2 terecht in Mechelen als Dj. De uitbaters die hadden daar ook een soort Groove open gedaan in een kelder. De Groove in Oostende begon grote bekendheid te krijgen en alles wat kon gelinkt worden met de Groove was mee genomen. De stijl die toen gedraaid werd was toen James Brown en nieuwe Soul van die tijd. Een tijdje later deed ik nog eens de Groove aan en ging een gesprek aan met de Dj van dienst. Die had er geen zin meer in en zag het niet meer zitten…Ik trok mijn stoute schoenen aan en begaf mij richting Nick Dardenne. Ik stelde hem voor om eens als Dj te komen draaien en bij wonder zei hij OK, kom volgende week maar af.

De week nadien met het geen ik bezat aan platen en een beetje hulp van Gerrit Francken, die toen al Dj in de Popcorn was begaf ik me naar de Groove. Het was toen 1971, De Oude Hoeve was door de eigenaar Robert Opgenhaffen een stuk bijgebouwd en was omgedoopt tot de Popcorn. De Popcorn heeft zijn naam te danken aan Gerrit Francken die zich inspireerde op de plaat van James Brown  met de titel Popcorn. De Gerrit was een Dj die een Funky stijl had van draaien wat zijn affiniteit voor de Barchoque in Antwerpen niet kon verbergen. Ik herinner me zelf dat hij op een bepaalde keer naar mij kwam toen ik Affnidad draaide en hij die plaat niet kende. Dit geeft hij trouwens nog toe (lachje….)….Ik draaide toen de zware Soul muziek en de Jive. Van swingen was toen nog geen sprake want er werd nog solo en los gedanst….

tempsmotown In de Groove kon ik echt experimenteren met allerhande platen daar het publiek kwam om rariteiten te horen. Ook Engelse toeristen staken nu en dan de plas over en deden de Groove aan. De Groove had een heel speciaal publiek. Arno Hintjes was er destijds ook één van de vaste klanten. Ook veel Amerikaanse militairen die in de SHAPE gekazerneerd waren kwamen in het weekend naar de Groove. Tegenover dit was de Groove geen commerciële dancing en werd er bitter weinig gedronken in die keet, de mensen kwamen voor de muziek. Veel van ons cliënteel deed door mijn toedoen ook de Popcorn aan zonder dat ik het eigenlijk goed besefte. Ik draaide toen de zaterdagavond in de Groove en de zondagnamiddag in de Popcorn. Ik ben via Paul De Sender in de Popcorn terecht gekomen. Paul was de Dj van The New Inn in Gent. Robert de uitbater van de Popcorn had aan Paul gevraagd om mij eens te inviteren en zodoende werd ik daar vaste Dj met Paul. De gebroeders Francken hadden net vaarwel gezegd tegen de Popcorn en waren overgestapt naar de Kings Pub.

Het succes van de Popcorn was in feite een samenloop van omstandigheden. Ten eerste draaide elke Dj daar exclusieve muziek en ten tweede het publiek die voor enorme ambiance zorgde. Eén van de vedetten destijds was een kerel uit Vilvoorde,  “den Toldi”. Hij was het die aan de basis lag van de gekke taferelen die zich nu en dan afspeelden. Hij was een enorme goeie danser en kwam steeds met een bende van 15 tot 20 man om de keet op zijn kop te zetten. Ik ben ervan overtuigd dat deze kerel een enorme rol heeft gespeeld in het scheppen van de sfeer die zo speciaal was in de Popcorn.

De gebroeders Francken konden het succes van de Popcorn in de Kings Pub niet evenaren en deden nu en dan een poging om terug te komen draaien in de Popcorn wat hen uiteindelijk lukte. Toen moest ik afwisselend met Luc en Gerrit draaien. Paul De Sender zag het niet meer zitten en zei de Popcorn vaarwel. Later kregen ze een interne ruzie en was het weer afgelopen…

Wordt vervolgd

* Deze site heeft het exclusiviteitsrecht van dit interview met de toestemming van betrokkene en valt onder de voorwaarden van copyright. Misbruiken zullen altijd vervolgd worden.