DJ Eddy de Clercq

eddydeclerck

eddydeclercqin2002Tijdens de  Mega Platen & CD Beurs in de Jaarbeurs Utrecht op 2 en 3 december is Eddy de Clercq's Exotica Expositie te zien: een uitstalling van zo'n 100 hoezen met een exotisch thema, geselecteerd door DJ Eddy de Clercq uit zijn eigen collectie. Exotica is op dit moment onder dj's weer helemaal hot, maar Eddy heeft altijd al een bijzondere voorkeur gehad voor de kleurige, fantasierijke hoesontwerpen van dit genre, een muziekstijl die populair was vanaf  begin jaren '50 tot midden jaren '60. Het omvat een breed scala aan uitheemse klanken uit tropische oorden als Hawaii, Tahiti, de Polynesische eilanden, het Caribisch gebied, buikdans uit het Midden Oosten en vergeten soundtracks uit  Afrika. Hij completeert zijn overzicht met een aantal hedendaagse hoezen geïnspireerd op deze stroming. Van Martin Denny tot Snakeman Show en van Les Baxter tot Clock DVA. Eddy de Clercq is zonder meer één van de bekendste DJ's van Nederland, met een glanzende internationale carrière. Hij heeft werkelijk overal gedraaid. Uiteraard is hij zelf op zaterdag vanaf  15.00 uur en op zondag vanaf 14.00 uur op de beurs aanwezig om zijn tentoonstelling toe te lichten. Op zaterdag 2 december zal hij tussen 15 en 16 uur worden vergezeld door de deejays van de Easy Aloha's en een schitterende dans show uit Hawai!

De Mega Platen & CD Beurs is de grootste platenbeurs van de wereld, waar twee dagen lang het grootste assortiment analoge en digitale popmuziek wordt aangeboden, speciaal voor kenners, liefhebbers, verzamelaars, fans en DJ's. In combinatie met de VerzamelaarsJaarbeurs trok het halfjaarlijkse evenement in november 2005  bijna 45.000 bezoeker

Biografie 

1977 

De Clercq verhuist van Brussel naar Amsterdam en organiseert daar feesten in de Brakke Grond. Er wordt veel disco gedraaid, op dat moment een behoorlijke nouveauté. Mede door de populariteit van de film Saturday Night Fever, krijgen de feesten nationale bekendheid.


1980 

De Clercq begint zijn eerste eigen club in Amsterdam: De Koer. In deze club draait hij New Yorkse underground disco, elektro, wave en punk. Het publiek is gemengd: punks en moderno's naast yuppen.


1982 

Hij verkoopt De Koer en start de legendarische Pep Club in Paradiso. Rare grooves, disco, Latin en Afrikaanse geluiden worden gemixt met de eerste oervormen van house. Dit maakt de Pep Club tot de hipste plek van Amsterdam.


1985 

Na 3 jaar de Pep Club houdt De Clercq het voor gezien en stopt hij met de succesvolle avonden. Dat past goed in zijn loopbaan: hij heeft de gewoonte om op het hoogtepunt te stoppen met waar hij mee bezig is.


1986 

De Clercq opent samen met partners Peter Giele en Arjen Schrama de RoXY. In de begintijd van de RoXY worden Hi-nrg, house en alternative gemixt. De naam van de club wordt al snel een begrip en trekt collega-DJ's aan. RoXY groeit uit tot de house-tempel van Nederland.


1989 

Samen met Gert van Veen en Corné Bos neemt De Clercq de allereerste houseplaat van Nederland op: Dance To The Music. Met deze mijlpaal begint de house ook in ons land naar volwassenheid te groeien. Een ander project van Van Veen en De Clercq is A-men. Voor de luttele som van f 300,- wordt de single Pay The Piper in de huiskamer van Van Veen opgenomen.


1991 

Op het hoogtepunt van de RoXY verlaat De Clercq de club en vertrekt hij naar Italië om zich daar te vestigen.


1994 

De Clercq verhuist terug naar Amsterdam en blijft, enigszins tot z'n eigen verbazing, een zeer veel gevraagde DJ. Hij begint weer platen te maken en werk van anderen te remixen. Hij richt zijn eigen ASPRO-label op waarop hij eigen werk en dat van anderen uitbrengt.


1996 

Samen met Richard Cameron en Gerry Arling is hij betrokken bij V.O.L.V.O. en vormt De Clercq het trio Popcorn, genoemd naar de Belgische stroming uit de jaren '60. Popcorn, muziek voor een perfect uitgedost publiek, vormt dan ook een niet onaanzienlijk deel van De Clercqs muzikale roots. Het trio brengt de cd Stereo Show Case uit op het Easy Tune Music-label Drive-In. Easy Tune wordt een kortstondige hype in het Amsterdamse uitgaansleven.


1999 

De Clercq maakt onder de titel Heineken Millennium Mix een danceremix waarin hij muziek, stemmen en geluiden uit het afgelopen 100 jaar verwerkt. Op vrijdag 19 maart krijgt hij tijdens een feest in discotheek Sinners uit handen van sportpresentator Jack van Gelder een platina cd van de single waarvan er 350.000 exemplaren aan de detailhandel zijn verkocht. Een dag later neemt De Clercq afscheid als professioneel DJ tijdens een housefeest in de Roxy. In het VPRO TV-programma De Plantage vertelt hij dat hij is uitgekeken op de house-scene en zich in de toekomst bezig willen gaan houden met ondermeer dansvoorstellingen en modeshows. Niettemin blijft De Clerq werkzaam als DJ. In de zomer vertoont hij zijn kunstjes op vele locaties. Op 23 mei staat hij in de 3FM-tent op het Pinkpopfestival. Nog geen maand later brandt tijdens een herdenking van de overleden Peter Giele de Roxy af.


2000 

Eddy De Clercq krijgt een Gouden Harp van Conamus. Zijn interesse voor de bossanova brengt hem naar Brazilië waar hij ondermeer draait tijdens het Disco Voador te Fortaleza. De latin-klanken zijn terug te vinden op de Boss-a-troniq-compilatie.


2001 

De tweede Boss-a-troniq-cd wordt gepresenteerd tijdens de Trip Do Brasil Party in Paradiso. Onder de naam EDC brengt De Clercq via het gerenommeerde jazzlabel Blue Note in oktober het album Passport uit. Het album staat wederom in het teken van de bossa nova. Actrice Sylvia Kristel maakt op de plaat haar debuut als zangeres in het nummer Changes.


2002 

Changes wordt op single uitgebracht. De Clercq stelt een derde Boss-a-troniq-cd samen.


2003 

Eddy de Clercq maakt deel uit van de Beat Club, een DJ-collectief dat op wisselende locaties in de hoofdstad plaatjes draait uit de jaren vijftig en zestig zoals rhythm & blues, latin, soundtracks, soul, ska en boogaloo. Naast De Clercq bestaat het team uit initiatiefnemer DJ Mikkel van der Meulen (Ir. Vendermeulen van het DJ-duo De Teutonics), de Belg Piet Popcorn, Waikiki Wilf (Wilf Plum, ex-Dog Faced Hermans) en Charley Rhythm (Marco Charles Buschman).


2004 

Night & Day is een cd van DJ Eddy de Clercq samen met zanger/producer Friso Kuperus en The Jack Million Big Band Orchestra. De plaat is een ode aan Cole Porter, het American Songbook en Amerikaanse big bands.