Bobby Rydell

Bobby mag u gerust de meest getalenteerde zanger  van de Philadelphia school uit  de late jaren 50 noemen met als medestudenten Frankie Avalon en Fabian. Bobby werd de 26ste april 1942 geboren als Robert Louis Ridarelli in Philadelphia in dezelfde Italiaanse buurt als Frankie Avalon en Fabian. Als hevig bewonderaar van de legendarische Gene Krupa begint Bob op zijn achtste als drummer en belandt een jaar later in Paul Whiteman’s ‘ Teen club’, een televisieshow rond debuterend talent . Hij valt zo in de smaak dat hij drie jaar lang vaste drummer blijft in het programma. Paul had zoveel problemen met de uitspraak van Bobby’s Italiaanse familienaam dat hij die omvormt tot Rydell.

Bobby Rydell Sway

In 1954 ontmoet hij Frankie Avalon, een toen niet onaardig trompettist ,en vormt samen met hem de groep Rocco and the Saints. Na een tijdje treedt de groep regelmatig in Atlantic City met Rydell niet alleen als zanger, maar ook als bassist en gitarist. Manager Frankie Day ziet meteen iets in Bobby Rydell als solo-artiest. Ze kloppen aan bij diverse platenfirma’s, maar vangen bot. Rocco and the Saints worden door Chancellor records gevraagd om Frankie Avalon te begeleiden tijdens zijn eerste opnamesessie. Bobby zelf komt als solo-act terecht bij Veko Records in Baltimore. Hun eerste release’ Fatty Fatty’ raakt kant noch wal. Papa Rydell is er niet blij om, want hij had de volledige opname bekostigt. Manager Day blijft niet bij de pakken zitten en stelt Bobby voor aan Bernie Lowe, eigenaar van Cameo Records. In januari van 1959 tekent Bobby een contract bij hen.

Zijn eerste Cameo-singles ‘ Please don’t be mad’ en ‘All I want is you’ deden het niet goed in de hitlijsten tot Bernie Lowe met het nummer ‘ Kissin’ time’ op de proppen kwam. Nadat Dick Clark het liedje oppikt in zijn  American bandstand , staat het in de maand juni van 1959 op de  11de plaats in de Amerikaanse top 20. Hij sluit meteen daarop aan bij Dick Clark’s rondreizende rock ‘n roll show . Een paar maanden later wordt dat vertaald in een paar gouden hits als ‘We got love’ en ‘Wild one’. Ook de volgende single’’Swingin’school’ wordt een gouden meevaller. De zomer van 1960 wordt zonnig ingezet met de top 5 hit ‘Volare’ , een nummer in bigbandstijl dat was overgebleven van een eerder niet zo geslaagde opnamesessie (dat was tenminste de mening van zijn platenfirma). De bedoeling was om op die manier ook het oudere publiek in te palmen en het lukte. Ook  het dansbare ‘Sway’  slaat aan . Vanaf dan scoort obby Rydell drie jaar na mekaar uitsluitend singles die alle meer dan een half miljoen keren over de toonbank gaan : ‘ Sway’ , ‘ The chacha cha’, ‘ Good time baby’ en Forget me’, samen met Wild one zijn meest bekende hit en goed voor meer dan 1 miljoen exemplaren.

In 1963 maakt Bobby Rydell aan de zijde van Ann Margret zijn debuut op Broadway in de musical ‘ Bye Bye Birdie’. Wanneer in 1964 de Britse beatgroepen vaste voet aan Amerikaanse wal zetten , s het voor de meeste Amerikaanse artiesten afgelopen en valt ook voor Bobby de hitmachine stil. Hij had intussen de overstap gemaakt van Cameo Parkway naar Capitol records. Singles als ‘ I just can’t say goodbye’ en ‘ Diana’ ( een remake van de Paul Anka hit) zijn zijn persoonlijke muzikale hekkensluiters. Op dat moment onderbreekt hij gedurende een half jaar zijn carrière om zijn legerdienst te doen bij the Philadelphia National Guard unit. Drie jaar na mekaar neemt hij platen op voor Capitol records om dan over te stappen naar Frank Sinatra’s firma , maar de Reprise-releases als ‘ Lovin’ things’ en ‘ It’s gettin’ better’ kunnen op geen promotionele steun rekenen.

In de jaren 70 treffen we Bobby Rydell aan als vast entertainer in de druk bezochte Playboy clubs van eigenaar Hugh Heffner en in the Hyat Regency en Waldorf Hotels. Niet dat Bobby zijn bezigheden nadien op non-actief zet. Samen met Frankie Avalon en Fabian gaat hij vanaf 1985 de baan op met de ijzersterke concertformule ‘ The golden boys’. Bobby Rydell werd intussen bekroond met een ster op de befaamde walk of fame in Philadelphia’s Broad street en de 2400 Block of S.11th street in Philadelphia  heet sinds een tijdje Bobby Rydell avenue.

Meest gekende Popcornoldies van Bobby Rydell

Sway
Frenesi
Litlle Bitty Girl
Stranger in the world

tekst en research: Marc Brillouet