Bobby Byrd overleden

  

 

Image 

Zijn naam zal voor de gemiddelde muziekliefhebber niet bekend zijn, maar zijn stem kent iedereen: Bobby Byrd. Nog geen jaar na zijn oude baas James Brown is nu ook zijn ideale sidekick overleden. Soulzanger Bobby Byrd stierf woensdag 12 september op 73-jarige leeftijd in zijn woonplaats Loganville aan de gevolgen van kanker.

Byrd heeft jarenlang opgetreden in de schaduw van James Brown. Hij zat in de jaren vijftig al in de eerste band van Brown, The Famous Flames. Brown nam de leiding in de band, Byrd schikte zich in een rol als aangever. Hij warmde het publiek op en zong backing vocals. Zijn belangrijkste bijdragen aan de popgeschiedenis zijn de ‘Get on up’s’ in klassieker Get Up (I Feel Like Being A) Sex Machine.

Een solocarrière is nooit echt van de grond gekomen, ondanks dat Byrd wel een flink aantal eigen tracks heeft opgenomen. Zijn single I Know You Got Soul uit 1971 werd jaren later gebruikt door Eric B & Rakim. Bobby Byrd was in 2005 nog te zien op het Supernatural Festival in Utrecht, samen met zijn vrouw Vicki Anderson, eveneens een James Brown-veteraan. Byrd speelde ook op het herdenkingsconcert voor James Brown. 

Met dank aan Marc Van Den Brempt