Billy Preston overleden

 

ImageDoor Robert Bloemen en Annemarie Moerman

SCOTTSDALE - De Amerikaanse zanger en toetsenist Billy Preston is gisteren op 59-jarige leeftijd overleden. Zijn zus Lettie maakte zijn dood bekend, meldden Amerikaanse media. Preston werd wel de vijfde Beatle genoemd, omdat hij keyboard speelde op verscheidene albums van de Britse popgroep The Beatles. Hij maakte verder muziek met onder anderen de Rolling Stones en Eric Clapton. Hij deed ook mee aan het jongste album van de Red Hot Chili Peppers, ’Stadium Arcadium’.  Solo boekte hij grote successen met het instrumentale nummer ’Outta Space’, dat begin jaren zeventig met een Grammy werd onderscheiden.  De muzikant kampte met ernstige nierproblemen. Hij lag sinds november in coma in een verzorgingstehuis in Scottsdale (Arizona). Afgelopen zaterdag werd hij naar het ziekenhuis gebracht. Preston was lange tijd een druggebruiker. Hiervoor belandde hij eind jaren negentig in de gevangenis. Preston werd in Houston (Texas) geboren. Al als tiener musiceerde hij met grootheden als Mahalia Jackson, Little Richard en Ray Charles.

ANPImage

Billy Preston was in het Popcornmilieu vooral gekend met
de instrumentale nummers ; " let me Know " en " Billy's bag ".

ImageBijgedragen door Marc Van Den Brempt
ex-Deejay The Kings

Grammy-winnaar Billy Preston, vaak omschreven als de vijfde Beatle voor zijn werk aan het keyboard met de groep, is dinsdag op 59-jarige leeftijd overleden in Scottsdale, Arizona. Preston werkte met de groep uit Liverpool samen aan de albums "Let it Be", "Abbey Road" en de "Dubbele Witte", maar werkte ook samen met grootheden zoals Little Richard, Ray Charles, Sam Cooke, Sammy Davis Jr., Sly Stone, Aretha Franklin, Jackson 5 en Quincy Jones. Hij kwam bij Apple Records in de jaren zestig en scoorde een reeks solohits, het Grammy-winnende "Outta Space" inbegrepen, naast "Will It Go Round In Circles", "Nothing From Nothing" en "Space Race".

Preston overleed in een ziekenhuis in Scottsdale. Hij was reeds op 21 november door hoge bloeddruk en medische complicaties, waaronder nierinsufficiëntie, in een diepe coma gevallen, waaruit hij nooit meer ontwaakte.