BMW 'full internet' in auto

 

Image 

BMW gaat nog voor het einde van dit jaar 'full internettoegang' aanbieden in de auto, via het scherm van de iDrive. Om veiligheidsredenen zal je enkel kunnen surfen als je zo goed als stilstaat: tot 5 km per uur. Tenzij de auto achteraan in de kopsteunen ingebouwde schermpjes heeft. Wie achterin zit, kan ongestoord surfen.

Begin deze maand toonde BMW zijn ConnectedDrive met volledige internettoegang op de elektronicabeurs Cebit. Het principe is eenvoudig: op het centrale display krijg je alle mogelijkheden die je op een 'gewoon' computerscherm zou hebben. De centrale draaiknop van de iDrive dient als muis om de cursor in alle richtingen over de webpagina's te bewegen en dingen aan te klikken.

Je kan ook via het toetsenbord URL's of internetadressen intikken, net zoals je een bestemming voor het navigatiesysteem intikt. Het is ook mogelijk om 'favorieten' of bladwijzers op te slaan. Dit gaat dus nog een stuk verder dan de Online diensten en de mogelijkheid om via Google te zoeken die BMW sinds 2007 in sommige landen aanbiedt.

In de toekomst zal het zo ook mogelijk zijn email op te halen en te lezen of dingen te doen als telebankieren, meent BMW. Dingen die vandaag ook al mogelijk zijn via de meest 'smart phones', uiteraard.

De techniek die gebruikt wordt is die van draadloze verbinding via een gsm-signaal, een verbeterde versie van GPRS, EDGE genoemd (Enhanced Data Rates for GSM Evolution) dat drie tot vier keer sneller zou zijn. Dat mag ook want GPRS is in vergelijking met wat we vandaag met WiFi netwerken gewoon zijn, tergend traag. Een sneller technologie zou de telefonie van de derde generatie (3G) zijn maar die is voorlopig een pak duurder en niet overal beschikbaar.

Om de snelheid er in te houden steekt BMW nog een handje toe door alle verkeer via eigen servers te laten lopen die erover waken dat flash-toepassingen en andere applets geoptimaliseerd worden om minder dataverkeer te veroorzaken, voor ze naar de wagen worden doorgestuurd. Het systeem zal 'af fabriek' in de wagens worden ingebouwd en met een vast abonnement zonder databeperking aangeboden worden. (jvr)