Artikel uit het verleden: Popcorn Oldies, een begrip..


Image


 

 

"een artikel uit een vakblad voor Dj's - Disco-Net"


Image Soul Oldies of Popcorn oldies hebben altijd bestaan, maar ze zijn de laatste jaren wel geweldig populair geworden met name in de Belgische discotheken. In Nederland staan ze tegenover dit fenomeen zeker niet afkerig maar ze worden wel in mindere mate gedraaid. Deze platen scheppen een aparte sfeer, omdat ze zij gebaseerd zijn op een onmiskenbaar stijlvol ritme, het mid-tempo.

Een ritme dat geweldig goed klinkt en waarop de soulswing in al zijn verscheidene vormen kan worden ten toon gespreid. Verschillende Dj's uit de beginjaren '70 hebben toen geprobeerd deze platen in de dancings te introduceren, wat voor sommigen van hen daadwerkelijk lukte. Dj's zoals Jeff Callebaut, Lucien, de gebroeders Francken, Gilbert Govaert, Marc De Schepper, spreken tot de verbeelding bij de kenners. Zo werden zelfs rustieke boerderijen, om in een bepaalde stijl te blijven, omgetoverd tot een bar-dancing waar men full time oldies te horen kreeg. Het wegblijven van de volledige doorbraak van die toenmalige hits zat hem toen in het feit, dat deze platen niet in de handel verkrijgbaar waren.

De Dj's moesten dus zelf op zoek, zonder in feite titels en uitvoerende artiesten/orkesten te kennen. Daardoor lag de aankoopprijs in verhouding tot de moeilijkheidsgraad van het vinden van zulke platen stukken hoger dan normaal. Deze platen waren altijd origineel en dateerden uit de jaren zestig. Er werden zelfs van deze unieke platen "bootlegs" (gesmokkelde) op de markt gebracht, maar bleven kwalitatief ver onder de middelmaat en waren beslist niet goedkoop.

Image Dj's met up-to-date collecties van souloldies kregen dus op een dergelijke manier de gelegenheid, om deze tintelende en wervelende muziek door hun klankkasten te sturen en zo de massa op te warmen, voor dit uitzonderlijke genre van muziek. Het was en is trouwens nog nu de kunst om steeds maar onbekend materiaal te bemachtigen en volgens het commerciële systeem de wereld in te sturen. De Dj's blijven nu nog de oldies-markt geweldig beïnvloeden en zijn zelf ook een beetje platenplugger geworden. Ze prepareren zelf oldies door deze af te spelen op een ander toerental dan gebruikelijk, al hebben sommige platen niets met soul te maken. De ambiance en ritme in dergelijke platen maakt hen ontzettend populair. Zelfs de cha cha stijl werd enthousiast onthaald, omdat het dansritme het beste te vergelijken viel met de oldies. Achteraf bleek dan ook nog dat Ska muziek, geïmporteerd uit Jamaica, een van de oudste muziekvormen, zich gemakkelijk liet integreren in het oldies genre.

Soul oldies is inmiddels een begrip in de Belgische discotheken en bij het Belgische publiek. Zodoende kunnen verschillende andere dancings, die normaal commerciële muziek draaien, deze soul oldies, niet meer uitsluiten, hetgeen wat de oldies ten goede komt.