3 Feb 1959 - The Day The Music Died

 

 

Image

Vandaag is het precies vijftig jaar sinds 'the day the music died', zoals Don McLean in 'American Pie' het overlijden van Buddy Holly omschreef.

Ritchie Valens en The Big Bopper
Op 3 februari 1959 kwam het vierpersoonsvliegtuigje waarin Ritchie Valens, The Big Bopper en de toen 22-jarige Buddy Holly van Clear Lake (Iowa) naar Fargo (North Dakota) vlogen in een venijnige storm terecht en stortte neer. Alle inzittenden verloren het leven.

Jong genie
Samen met Buddy Holly kwam een einde aan het rock-n'-roll-tijdperk en verloor de muziekwereld een jong genie wiens invloed op de popmuziek tot vandaag niet kan onderschat worden. De jongeman met de ziekenfondsbril zou vandaag voor nerd versleten worden, toen was hij een tieneridool.

Crickets, Beatles
Waarom noemden The Beatles zich The Beatles? Omdat zowel Lennon als McCartney grote fans waren van de muziek van Buddy Holly, wiens begeleidingsband The Crickets heette. De Krekels dus, en Lennon en McCartney wilden zich ook naar insecten noemen. The Beetles dan maar, De Kevers, en voor de gein veranderden ze de tweede e in een a.

Elvis Presley
Buddy Holly werd op 7 september 1936 als Charles Hardin Holley geboren in Lubbock (Texas). Op zijn zestiende was hij al een semiprofessioneel muzikant die aanvankelijk countrymuziek speelde. Maar toen hij in 1955 Elvis Presley zag optreden in zijn thuisstad, koos hij resoluut voor de rock-'n-roll. Twee jaar later had hij met 'That'll Be The Day' zijn eerste hit te pakken: nummer drie in de VS en nummer één in Groot-Brittannië. 'Oh Boy' en 'Peggy Sue' volgden snel daarop.

In augustus 1958 trouwde Holly met de Puertoricaanse Maria Elena Santiago. De jaren 1957 en '58 zijn een aaneenschakeling van optredens in de VS, Australië en Groot-Brittannië. In oktober '58 valt de band The Crickets uit elkaar.

Winter Dance Party
Het jaar daarop gaat Buddy op tournee in het noorden van Amerika. Hij laat zich tijdens deze Winter Dance Party begeleiden door Waylon Jennings, Tommy Allsup en Carl Bunch. Samen met Buddy Holly toerden de 17-jarige Ritchie Valens, bekend van 'La Bamba' en J.P. Richardson alias The Big Bopper, die we kennen van 'Chantilly Lace'.

Noodlot
Het transport op deze laatste tournee is slecht georganiseerd en het is putje winter. Na een optreden in Clear Lake, Iowa op 2 februari 1959, had Buddy Holly een 4-persoonsvliegtuigje gecharterd om zo sneller in de volgende stopplaats Fargo, North Dakota te komen. Oorspronkelijk zouden Waylon Jennings en Tommy Allsup, die in de begeleidingsband van Holly speelden, meevliegen. Waylon stond zijn plaats af aan Buddy Holly, "om zijn stem te sparen".

"Had ik dat vliegtuig maar genomen"
Ongeveer twaalf jaar geleden interviewde ik in Londen Waylon Jennings, die inmiddels een grote countryster was en door Europa toerde met de supergroep The Highwaymen met daarin ook Johnny Cash, Kris Kristofferson en Willie Nelson. Jennings kreeg tranen in de ogen toen ik hem naar die fatale dag vroeg. "Dat schuldgevoel raak ik nooit meer kwijt. Had ik die nacht dat verrekte vliegtuig maar genomen, dan leefde Buddy nog".

Ritchie Valens, niet tuk op vliegen, probeerde Tommy Allsup nog om te praten. Ze besloten er om te tossen. 'Heads' riep Ritchie en kop was het. Jaren later had Allsup een bar: 'Heads up'.

Paul McCartney kocht in 1976 de rechten op van alle Buddy Holly-composities.

 

 

YouTube Movie - The Buddy Holly Story

 

Image

 

YouTube Movie - Plane Crash

 

Allen daarheen!


Image

 

Op vrijdag 20 februari (De Warande, Turnhout) en op zaterdag 21 februari (Minnemeers, Gent) kan je je helemaal onderdompelen in de muziek en de ziel van Buddy Holly tijdens de 'Buddy Holly Salute'. Naast The Grave Brothers, 49 Special en Batmobile treedt ook de Belgian Roots Night All-Star Band op. Daarin goed volk als daar zijn Isolde Lasoen, Lady Linn, BJ Scott, Willy Willy en Guido Belcanto. Meer info hier (voor Turnhout) en hier (voor Gent). (lb)