Artikelen - YouTube, de nieuwe goudmijn van de muziekbusiness?

Youtube

Met een muzieklandschap dat evolueert van fysieke naar digitale verkoop, telt elke play of click voor de muziekgroep anno 2014. Digitale downloads en streamingsites claimen hun aandeel, maar ook YouTube lijkt een welkome gast op de bankrekening. Zo betaalde de videosite al meer dan een miljard euro uit.

Tijdens de laatste jaren betaalde YouTube meer dan een miljard euro uit aan de muziekbusiness. Artiesten en labels zien een opmerkelijke stijging in het aandeel van online video's bij hun inkomsten. En dat stuk blijft maar stijgen, volgens insiders. "De contracten die we een paar jaar geleden tekenden, beginnen nu hun vruchten af te werpen", aldus Josh Grier, manager van onder meer Wilco.

Het is opmerkelijk nieuws, zeker als we horen dat streamingsites amper iets opleveren en artiesten bijgevolg weigeren om hun muziek via die kanalen aan te bieden. Hoe doet YouTube dat dan? Tom Pickett, vicepresident bij YouTube, kondigde onlangs in Cannes aan fier te zijn dat YouTube al meer dan een miljard euro had uitbetaald aan de muziekindustrie.

Advertenties
Omdat de cd-verkoop zo daalt en streamingsites niet te best scoren in tevredenheidsenquêtes bij artiesten, lijkt YouTube voor suikernonkel te spelen. Hun grootste geheim achter het betaalmodel? Advertenties. Vaak te missen als kiespijn, maar bij YouTube dus het geheim achter de site -en de muziekwereld- hun inkomsten.

 
 


YouTube maakt niet bekend hoeveel ze aan wie betalen, maar onderzoek wijst uit dat het tussen 40 cent en 1,50 euro per 1.000 views zou zijn. Of dat allemaal rechtstreeks naar de artiest vloeit, hangt af van de constructie tussen de artiest, een manager en het label.

Dat we nu allemaal muziek moeten beginnen maken en op YouTube zwieren, is voorbarig (hoewel het bij Spotify kan werken). Voor de meeste artiesten betekende hun discografie op YouTube nog niet dat ze met pensioen kunnen. Vaak is de procedure om het geld te zien zelfs zo omslachtig dat het meer moeite kost dan dat het geld het waard is. 

Covers
Voor de echte muziekschrijvers is het bijvoorbeeld nodig om elke cover individueel aan te geven, terwijl die covers heus niet aan hetzelfde aantal plays raken dan het origineel. En YouTube begint uiteraard pas met de advertenties vanaf een knap aantal hits.

Toch valt het niet te verwaarlozen, volgens Nielsen Soundscan. Die berekenden dat er vorig jaar 118 miljard keer een nummer gestreamd werd, een stijging van 32 procent tegenover 2012. Moesten al die nummers ook effectief op album aangekocht zijn, zouden er maar liefst 59 miljoen exemplaren over de toonbank gevlogen zijn.

Ondertussen wil YouTube enkel uitbreiden, en is het volop licenties aan het verzamelen om een eigen streamingdienst te lanceren, "later dit jaar." Die zou het plaatje van geldschieter helemaal moeten compleet maken. Nu weegt de gratis service namelijk nog niet op tegen de betaalluiken van Deezer of Spotify. Ook mag de videosite volgens Brit Awards-organisator Geoff Taylor "wat meer moeite doen om illegale links onder de video's weg te werken."