Artikelen - Sabam slikt gewraakte 'boetes' voor doorplaatsen YouTube-video's weer in ...

De auteursrechtenmaatschappij Sabam zal de komende maanden geen bloggers meer beboeten voor het embedden van YouTube-clips op hun website. Dat meldt bevoegd minister Kris Peeters (CD&V) aan De Morgen.

Sabam

Het management van Sabam werd dinsdag ontvangen op het kabinet van minister van Werk, Economie en Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V). Sabam moest zich verantwoorden nadat De Morgen melding maakte van gevallen waarbij Sabam onterecht voor auteursrechten ging aankloppen bij bloggers die YouTube-clips op hun website plaatsten.

"Sabam zal de komende weken en maanden afzien van de meldingsplicht voor het embedden van video's op sociale mediaplatforms zoals YouTube. Tijdens die reflectieperiode zal Sabam overleg plegen met zijn stakeholders. Denk maar aan de bloggers, YouTube en Google", zegt minister Peeters.

Volgens een arrest van het Europees Hof van Justitie is het toegelaten om videoclips van YouTube te embedden op je website, maar Sabam ziet dat anders. De auteursrechtenmaatschappij benadrukt dat deze reflectieperiode geen afbreuk doet aan mogelijke rechten van haar leden.